Dogovoreno: Srbija i Republika Srpska zajedno grade HE "Buk Bijela"

Beograd -- Pored izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci, gradiće se i hidroelektrana Buk Bijela.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na sednici Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske, zaključeno je da će izgradnja ovih objekata, čija će snaga iznositi preko 180 megavata, podjednako doprineti energetskoj stabilnosti Republike Srbije i Republike Srpske", rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Šestoj sednici Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske predsedavali su ministri Aleksandar Antić i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić, a ona je održana uoči zajedničke sednice dve Vlade u Beogradu.

"Napravili smo presek stanja svih zajedničkih aktivnosti i danas ćemo predsednicima Vlada izložiti sve korake koje smo preduzeli u proteklom periodu, a tiču se projekata od strateškog značaja za obe strane - iskorišćavanja potencijala na gornjem toku reke Drine", rekao je Antić.

Na sednici Energetskog komiteta je bilo reči i o mogućnostima snabdevanja gasom Republike Srpske, kao i rešavanju imovinskih pitanja između dva gasna preduzeća.

Đokić je rekao da je Srbija u procesu razvoja velikih gasnih projekata i naveo da će u budućnosti moći da pruži podršku Republici Srpskoj kada je u pitanju izgradnja gasne infrastrukture i sigurnost snabdevanja gasom.

"U tom smislu, značajno je što će 11. marta u Banja Luci biti potpisan Ugovor o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa između kompanija "Gaspromet Pale" i "Srbijagasa", čime će biti razrešeno otvoreno pitanje i problem koji traje već duže od 20 godina", rekao je Đokić.

Antić i Đokić su istakli da je visok nivo ekonomske i političke saradnje rezultat prijateljskih odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji pružaju snažnu podršku realizaciji zajedničkih energetskih projekata, kao i da će dve strane ubrzanom dinamikom nastaviti sa realizacijom tih projekata.

strana 1 od 269 idi na stranu