Četiri opštine nagrađene za dobru upravu na lokalu

Opštine Novi Pazar, Ruma, Vlasotince i beogradska opština Vračar nagrađene su kao dobre uprave na lokalu u 2018. godini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2019.

17:56

Četiri opštine nagrađene za dobru upravu na lokalu
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je konkurs, na koji se prijavila 31 lokalna samouprava, pokazao da je u Srbiji moguće primeniti principe dobrog upravljanja.

Priznanja su dodeljena u četiri kategorije - opština Novi Pazar je nagrađena u za efikasnost i delotvornost, Ruma za transparentnost i javnost u radu, Vlasotince za odgovornost i vladavinu prava, a beogradska opština Vračar za ravnopravnost i odsustvo diskriminacije.

Ružić je naveo da je opština Novi Pazar primer dosledne primene Zakona o e-upravi koji, kaže, donosi delotvornost i efikasnost.

"Kako drugačije nazvati to što je Novi Pazar omogućio da građani i preko e-pisarnice podnose predstavke nego doslednom primenom Zakona o e-upravi", kazao je Ružić na današnoj svečanoj dodeli priznanja.

Podsetio je da je prošle godine usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi i gradovima koji je gradovima i opštinama propisao obavezno konsultovanje sa građanima oko investicija i istakao da je Ruma, nagrađena u kategoriji transparentnost u radu javne uprave, to primenila na sveobuhvatan način i dokazala da se u Srbiji lokalne samouprave sve više drže tog principa.

Ministar je naveo da je u Zakon o lokalnoj samoupravi ugrađen i princip odgovornosti i vladavine prava kojim se rukovodila opština Vlasotince koja je pitanje pasa lutalica rešila udružujući se sa Bojnikom.

''Tim zakonom omogućili smo da lokalne samouprave sklapanjem sporazuma o saradnji udružuju materijalne i kadrovske kapacitete i rešavaju pitanja od značaja za svoje zajednice'', rekao je Ružić.

Naglasio je da je zadatak Vlade Srbije i ministarstva na čijem je čelu stvaranje ''Uprave po meri svih nas''.

''Dobro upravljanje i funkcionalna javna uprava su ključni za sticanje većeg poverenja gradjana u red republičkih i lokalnih organa, a poverenje se zaslužuje upravo ovakvim postupcima'', naglasio je Ružić.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Vlada Švajacrske decenijama pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede upravljanje što, kaže, sada daje rezultate.

"Vlasotince i Bojnik su pravi primer medjuopštinske saradnje, te dve opštine su učestvoavle u izgradnji azila za pse. Novi Pazar je uspostavio elektronsku pisarnicu, Nova Varoš je uspostavila bolju saradnju sa civilnim sektorom", nabrojao je Ge primere dobre prakse i dodao da je dobro upravljanje preduslov održivog društvenog i ekonomskog razvoja zasnovanog na demokratskim principima.

Šefica Kancelarije Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Mikela Telatin rekla je da ta organizacija godinama pouzdan partner Vladi Srbije i lokalnim samoupravama i da je uz pomoć švajcarske vlade ostvaren vidljiv napredak u upravljanju u lokalnim zajednicama, naročito u ruralnim krajevima Srbije.

''UNOPS će nastaviti da sprovodi ovaj projekat sa Vladom Srbije da bi se unapredila uprava i poboljšao život ljudi u Srbiji, a to je naša misija'', rekla je Mikela Telatin.

Priznanje se dodeljuje u okviru projekta Unapredjenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a četiri opštine su dobile novčanu nagradu od 3.000 američkih dolara.

Dodeljena su i posebna priznanja u pomenutim kategorijama za osam opština u Srbiji - Pirot, Novu Varoš, Veliko Gradište, Pančevo, Bečej, Rašku, Rumu, Bojnik.

Nacionalno takmičenje za izbor najbolje prakse u primeni principa u primeni principa dobre uprave realizuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Swiss Pro, Stalna konferencija gradova i opština i Kancelarija UN za projektne usluge.

Projekat je deo programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz dobro upravljanje i socijalnu uključenost, čija je ukupna vrednost sedam miliona švajcarskih franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: