"Od Moskve očekujemo povoljnije kredite za železnicu"

Beograd očekuje da će u pregovorima s Moskvom postići povoljnije finansijske uslove u okviru novog ruskog kredita za realizaciju tri nova projekta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

16:58

Foto: Thinkstock

Projekti su predviđeni za srpsku železnicu i vredni su 230 miliona evra, najavljuje Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Direktori železničkih preduzeća i Srbije i Rusije su, kako podseća, novi Ugovor za projektovanje i izvodjenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije, u vrednosti 230 miliona evra, potpisali 17. januara 2019., prilikom posete predsednika Vladimira Putina Srbiji.

"Za novi kredit će se tek voditi pregovori oko finansijskih uslova, pa očekujemo da ćemo postići povoljnije uslove u okviru novog ruskog kredita", naveo je Poledica u razgovoru za Magazin Biznis.

Prema njegovim rečima, prvi od tri projekta koji će se finansirati iz novog ruskog kredita odnosi se na radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 40,4 kilometara.

Drugi projekat je izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, a treći je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo - Vrbnica- državna granica, kaže Poledica.

Od ukupnih sredstava, 127 miliona evra će ići na projekat dispečerskog centra, kojim je, kako ističe, predvidjena i funkcija upravljanja saobraćaja i na brzoj pruzi Beograd - Subotica - državna granica - Budimpešta.

"Srbija će dobiti centar kojim će obezbediti analizu, planiranje, upravljanje i kontrolu saobraćajnog procesa u onlajn režimu. To će obezbediti donošenje pravovremenih i preventivnih odluka za upravljanjem saobraćajem.... na ovaj način se značajno unapredjuje bezbednost u železničkom saobraćaju i uskladjuje železnički sisitem u Republici Srbiji sa sistemima u Evropskoj uniji", dodaje državni sekretar.

Više od 55 odsto pruga iz 19. veka

Foto: Thinkstock
Obrazlažući strateško opredeljenje Vlade za ulaganje u železnički saobraćaj, Poledica napominje da je mreža železničkih pruga "Infrastruktura železnice Srbije" stara više od jednog veka, i da je više od 55 odsto svih pruga izgradjeno u 19. veku.

"Prosečna starost koloseka je oko 43 godine, elektrotehničkih postrojenja izmedju 30 i 40 godina, a značajno se povećava i dužina pruga na kojima je smanjena najveća dopuštena brzina vozova", kaže on.

Očekuje da će rezultat napora koje Republika ulaže u oporavak železničkog sistema usloro postati značajno vidljivi kroz porast broja prevezenih putnika i povećanje obima prevoza robe.

"Primera radi, izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge Pančevački most-Pančevo i nabavka dizel-motornih vozova, uticala je na povećanje obima saobraćaja i broja putnika. U odnosu na 2011. godinu povećan je broj putnika za oko 48 odsto. Servis 'BG Voz' je takodje produžen do stanice Ovča", konstatovao je Poledica.

Kaže da je "Infrastruktura železnice Srbije" prošle godine rekonstruisala oko 270 kilometara regionalnih pruga, a u planu je rekonstrukcija na još oko 300 kilometara u toku ove godine.

"Radovi koje "Infrastruktura železnice Srbije" a.d. realizuje na tekućem održavanju regionalnih pruga u Srbiji po obimu su veći nego što je ukupno uradjeno za poslednjih 30 godina na srpskim prugama", zaključio je Poledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: