Kako sprečiti monopol?

Novi zakon o zaštiti konkurencije treba da bude jasan, primer dobre prakse i lako primenjiv, kaže predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.02.2019.

14:03

Kako sprečiti monopol?
Foto: Thinkstock

U javnoj diskusiji, koja treba da doprinese izradi Nacrta novog zakona o zaštiti konkurencije, on je rekao da je odnedavno na snazi nova direktiva EU o zaštiti konkurencije i da je i postojeći Zakon o zaštiti konkurencije 90 odsto usklađen sa njom, a da bi novi trebalo da je sledi 100 odsto.

"Naš Zakon nije usklađen sa evropskim samo u nekim formalnim stvarima, mislim da i ne treba da prepisujemo evropski u potpunosti, već da napravimo model koji je primenljiv u našoj praksi", rekao je Obradović na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Dodao je da Komisija za zaštitu konkurencije treba da obezbedi "adekvatan privredni ambijent i investiciono okruženje i omogući što bolji standard gradjana".

Novi zakon, prema njegovim rečima, treba da poveća pravnu sigurnost svih pravnih i fizičkih lica koja neposredno ili posredno učestvuju u prometu robe i usluga.

Obradović je rekao da je izmena postojećeg Zakona o zaštiti konkurencije bila planirana 2015. godine, ali da su sugestije Evropske komisije bile da se ne menja ako se ni postojeći u potpunosti ne primenjuje, a nije se primenjivao.

Vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Milan Kostić rekao je da bi u novom zakonu više prostora trebalo dati ekonomskoj analizi, posebno u odredjivanju relevantnog tržišta.

"Važeći zakon o zaštiti konkurencije je dobar, pa izmene treba da budu samo fino podešavanje", rekao je Kostić.

Treba razmišljati, kako je rekao i u pravcu povećanja pragova koncentracije i njihovog određivanja za domaće i za strane firme.

Kostić je ocenio da bi u novom zakonu trebalo preciznije definisati šta je relevantno tržište i više edukovati institucije i potrošače, kao i više koristiti institut naknade štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: