Tjurdenjev: U razvoj NIS-a uloženo oko 3 mlrd €

Od 2009. godine i dolaska Gasprom njefta u Srbiju u razvoj NIS-a uloženo je oko 3 milijarde evra, rekao je Кiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS za Sputnjik.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: NIS
Foto: NIS

Tjurdenjev je još naveo da je Strategijom razvoja kompanije koja je usvojena u 2017. godini predviđeno da u periodu do 2025. godine bude investirano još oko 2 milijarde evra.

Generalni direktor NIS-a je istakao da je zadovoljan transformacijom kompanije u prethodnom periodu, ali da se na tome neće zaustaviti, već će se nastaviti sa jačanjem konkurentnosti na domaćem i regionalnom tržištu.

"Naš zadatak je da očuvamo lidersku poziciju u Srbiji i da se izborimo za liderstvo u regionu. Smatram da smo povećali svoju konkurentnost u poslednjih nekoliko godina, međutim ne smemo na tome stati, moramo nastaviti sa tim radom. Naš zadatak je, pored eksploatacije, prerade i prodaje naših proizvoda, da otvorimo i još neke pravce koji bi nam osigurali pozitivan bilans naše kompanije, kako bismo plaćali dividende našim akcionarima, plaćali porez državi, kako bismo snabdeli naše klijente energentima i drugim uslugama i kako bismo nastavili da zapošljavamo stručnjake i, na kraju krajeva, da radimo interesantne stvari“, rekao je Tjurdenjev.

Кao strateške projekte NIS-a u narednom periodu, on je naveo dalja ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, izgradnju postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja u Rafineriji nafte Pančevo, projekat vredan 300 miliona evra, kao i dalju modernizaciju maloprodajne mreže. Takođe je istakao značaj ulaganja u elektrogeneraciju, odnosno izgradnju gasne elektrane u Pančevu u kojoj bi se proizvodila električna energija i para, kao i izgradnju vetroparka u Srbiji.

Tjurdenjev je naveo da će se u NIS-u raditi i na digitalnoj transformaciji kompanije.

"Gledamo na to kao na ekonomski efikasan projekat koji će omogućiti našoj kompaniji da postane što konkurentnija na tržištu“, zaključio je generalni direktor NIS.

strana 1 od 269 idi na stranu