Plate kod privatnika kaskaju za državnim, jaz će se samo produbiti

Plate u privatnom sektoru i dalje su znatno niže nego kod kolega kojima je poslodavac država.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti, S. Bulatoviæ

Utorak, 19.02.2019.

13:53

Plate kod privatnika kaskaju za državnim, jaz će se samo produbiti
Foto: Thinkstock

Poslednji statistički podaci pokazuju da rad kod privatnika donosi u proseku 15 odsto manju zaradu.

Plata u javnom sektoru, u novembru, iznosila je 56.657 dinara, a van njega 47.782 dinara, a sva je prilika da će ova godina samo produbiti jaz, pišu "Večernje novosti".

U ovoj godini država je povećala plate u svom domenu od sedam do 12 odsto, u proseku devet odsto. I zaposlenima u javnim preduzećima je vraćen deo zarade. Umesto deset odsto, koliko im je uzeto zbog štednje, primanja im se sada umanjuju pet odsto. Plate kod privatnika niko nije prisilno držao pod kontrolom. One postepeno rastu svake godine. I pored toga, nikako ne stižu do državnog proseka.

Fiskalni savet je podsetio da su zarade u opštoj državi i u 2018. u proseku rasle devet odsto, dok je u isto vreme povećanje plate u privatnom sektoru iznosilo oko pet odsto.

"U ovoj godini plate u javnom sektoru su već povećane i nije dobro da se na prvi signal dobrog stanja u budžetu kreće sa licitacijom hoće li biti i kada novog povećanja", smatra Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

On kaže da tokom ove godine treba usvojiti propise koji predviđaju platne razrede i da će se tada plata povećavati u zavisnosti od radnog mesta, a ne ministarstva.

"Ne bi bilo dobro da se prostor iskoristi za povećanje zarada u starom sistemu. Plate u privatnom sektoru, s druge strane, rastu u skladu sa rastom produktivnosti ili privredne aktivnosti. U javnom sektoru su već dugo veće nego u privatnom i taj jaz postoji. Problem je što javnom sektoru svake godine plate rastu koji procenat više nego što treba", kaže Vučković.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine pokazuje da prosečna plata nije iznos koji prima većina zaposlenih. U trenutku kada je ona iznosila 46.600 dinara, najveći procenat zaposlenih, 18,8 odsto njih, primalo je platu između 20.000 i 25.000 dinara. Dve trećine radnika prima platu do prosečne ili u visini proseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: