Umanjenje lokalnih administrativnih taksa pospešuje gradnju

Nizom mera i olakšica gradska vlast je odlučila da tokom 2019. godine stimuliše neimare.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

13:02

Umanjenje lokalnih administrativnih taksa pospešuje gradnju
Foto: Thinkstock

Od početka godine u Beogradu su umanjene pojedine lokalne administrativne takse za spise i radnje iz oblasti urbanizma i građevinskih poslova, pojedina prosečna umanjenja u odnosu na 2018. kreću se od 26 do 92 odsto što će, kako kaže član Gradskog veća Zoran Adamović, pospešiti i stimulisati gradnju u glavnom gradu Srbije.

Adamović je naveo da je razlog za niže takse, osim usklađivanja sa Zakonom o republičkim administrativnim taksama, i u tome što se naplata takse obavlja prema kategorijama objekata, a ne prema bruto građevinskim površinama objekata, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima.

"Stvarni troškovi smanjeni su i zbog postupanja elektronskim putem kroz Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola", naveo je Adamović za Beoinfo.

Adamović je naveo i da je taksa za informaciju o lokaciji umanjena za 26 odsto, dok se za lokacijske uslove, u zavisnosti od kategorije objekata, prosečna umanjenja kreću od 56 do 92 procenta, navedeno je u saopštenju Grada Beograda.

Prosečno manji iznos takse za potvrdu projekta parcelacije i preparcelacije je od 60 do 73 odsto, kaže Adamović i dodaje da za potvrdu urbanističkog projekta za kompleks sa objektima taksa je umanjena za 28 odsto.

"Ovo je još jedan način da se izađe u susret kako građanima tako i investitorima. Efekti su pozitivni na ekonomiju i privredu jer se pospešuje i stimuliše gradnja u glavnom gradu", ocenio je Adamović.

Podsetio je da je drugu godinu zaredom izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadratnih metara i precizirao da je prošle godine taj broj iznosio 1.009.221 kvadratni metar.

Naveo je i da je u odnosu na 2017. godinu, prošle godine u Beogradu izdato 17 odsto više građevinskih dozvola i 16 odsto više lokacijskih uslova, to jest Grad Beograd je tokom 2018. izdao 976 lokacijskih uslova i 228 građevinskih dozvola za objekte preko 800 kvadrata.

"Trend rasta kvadratnih metara u Beogradu je evidentan", istakao je Adamović i poređenja radi naveo da je 2011. i 2012. godine izdavano građevinskih dozvola za nešto više od sto, odnosno dve stotine hiljada kvadratnih metara.

"U glavnom gradu trenutno je aktivno bezmalo hiljadu i po gradilišta, što govori u prilog ekspanziji gradnje. Sadašnja gradska vlast ima jasnu viziju kako da pospeši gradnju i na sve načine stvara dobre uslove za to, vodeći računa kako o običnim građanima koji žele da grade tako i o velikim investitorima", rekao je Adamović.

Među drugim odlukama Grada Beograda koje za cilj imaju pospešivanje gradnje, podsetio je Adamović, je i odluka da svi investitori, koji ulažu više od 50 miliona evra, imaju pravo na posebnu Radnu grupu sa predstavnicima svih državnih organa i organa lokalne samouprave, važnih za realizaciju investicije, kao i da se garancija i obaveze prema gradu plaćaju fazno kako se razvija investicija, a ne odmah.

Dodao je i da je omogućen i veći popust prilikom plaćanja tih obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: