Srbiji treba "šofer” za upravljanje drumskim prevozom

Predstavnici udruženja poslodavaca iz drumskog transporta, okupljeni u Uniji poslodavaca, sastavili su zahteve za drumski transport u procesu EU integracija.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

15:26

Srbiji treba
(Foto: Thinkstock)

Naveli su komentar ključnih problema s kojima se sada susreću.

Jednu od velikih prepreka za povećanje konkurentnosti prevoznika, ali i za povećanje broja zaposlenih, odnosno kreiranje novih radnih mesta, poslodavci iz delatnosti drumskog transporta, vide u nepostojanju nacionalnog tela za upravljanje javnim drumskim prevozom tereta i putnika i logističkim operacijama, koje bi, u saradnji s privrednim subjektima i udruženjima preduzetnika, kreiralo nacionalnu transportnu politiku države.

Ono bi, smatraju poslodavci, uticalo i na otklanjanje problema u međunarodnom prevozu – dugo čekanje na graničnim prelazima, carinske i druge procedure, bilateralni sporazumi... Bitna funkcija tog tela bila bi i prikupljanje statistike i drugih tačnih i pouzdanih podataka radi aktivnog delovanja i korekcije sistema drumskog prevoza u cilju njegove optimizacije i racionalizacije.

Udruženja poslodavaca iz drumskog saobraćaja ukazuju i na sivu ekonomiju u prevozu putnika, iznoseći podatak da je njeno učešće u sektoru drumskog prevoza putnika 40 odsto, gde se kao izvor finansiranja pojavljuju gotovinske isplate na ime troškova odlaska i dolaska zaposlenih na posao i s posla.

To se čini bez računa ili vozne karte koji bi bili validni finansijski dokumenti koji dokazuju da je prevoz izvršio legalan licencirani prevoznik, bez obzira na to da je drumski ili železnički. Zbog toga ti poslodavci predlažu da se gotovinske isplate putnih troškova bez validnog dokaza da su za to i iskorišćene oporezuju kao lična primanja. To bi, po njima, osim značajnih ušteda u budžetu, doprinelo i smanjenju sive ekonomije jer bi nelegalni prevoznici ostali bez velikog broja putnika koji koriste njihove usluge, prenosi Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: