Mali: Đilas pokazao kako zamišlja javne finansije

Beograd -- Ministar finansija i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali odgovorio je opozicionom lideru Draganu Đilasu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Dragan Đilas pokazuje kako zamišlja ekonomiju i javne finansije jedne zemlje. Njegova želja je da nastavi da krade, a da ga niko ne kontroliše. Zato on kritikuje Međunarodni monetarni fond. Đilas državni novac vidi kao plen, a MMF mu stoji na tom putu i zato sada daje ovakve izjave."

Kako u pismu navodi Mali, Đilasu nije dovoljno 500 miliona evra, za koliko je uvećao svoje bogatstvo dok je bio gradonačelnik Beograda.

"Sada, kada ponovo ima novca u državnoj kasi, Đilas bi da nastavi da krade i da novac koji smo uštedeli i koji će biti utrošen na veće plate i penzije opet stavi u svoje džepove. Želi da nastavi da uvećava svoje bogatstvo, da vrati Srbiju u bankrot, a građane na rub siromaštva", piše u odgovoru.

Mali navodi da, za razliku od njega, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorno pristupio reformi javnih finansija.

"Upravo je on želeo da MMF i međunarodne finansijske institucije rade sa nama na tom teškom poslu. Nemamo sta da krijemo, Vučićev interes nije da krade već da Srbija ima zdravu ekonomiju i stabilne javne finansije koje su osnova za bolji životni standard građana. I zato sa MMF-om uspešno sarađujemo još od 2014. godine.

U autorskom tekstu za list "Danas", Đilas kaže da ne veruje u statistiku i u brojke koje govore o tome da je ekonomija Srbije ozdravila.

"Kaže da stanje deficita i javnog duga nemaju veze sa životom građana. On tu pokazuje neverovatno neznanje oko osnova jedne ekonomije. Gospodine Đilas, prethodna 2018. je po ekonomskim parametrima bila najuspešnija u poslednjih 10 godina. Rekordan rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti, smanjenje javnog duga, suficit u budžetu - to su rezultati koje smo postigli zahvaljujući ozbiljnom i odgovornom shvatanju ekonomije i koje niko ne može da ospori. Možete da pravite svoje računice koliko vam je volja – međunarodno priznate metodologije ipak imaju "malo veći kredibilitet", navodi Mali.

"I zato ćemo, gospodine Đilas, i dalje da radimo sve transparentno, za razliku od vas i vaših saboraca. Nemamo problem sa tim da Međunarodni monetarni fond i druge finansijske institucije budu uključene u reformu naših javnih finansija. Nemamo šta da krijemo. Radimo na tome da oporavimo zemlju koju ste vi i vaši saborci doveli do bankrota, i da postavimo ekonomski zdrave temelje daljeg razvoja i rasta", zaključuje u svom odgovoru ministar finansija.

strana 1 od 269 idi na stranu