Penzioner koji je pobedio PIO fond na kraju ipak izgubio spor

Penzioner iz Bačke Palanke koji je tužio Penzioni fond zbog umanjenja penzije, izgubio je spor kod Višeg suda u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

11:58

Penzioner koji je pobedio PIO fond na kraju ipak izgubio spor
Foto: Thinkstock

I to nakon što ga je u prvostepenom postupku dobio u svoju korist pred Osnovnim sudom u Bačkoj Palanci.

U novosadskom Višem sudu potvrđeno da je je ovaj sud 21. januara usvojio žalbu tako što je tužba odbijena. Odluka je ekspedovana u Osnovnom sudu u Bačkoj Palanci 4. februara, ali kako je pojašnjeno, to je pravosnažna presuda i nižem sudu nije naloženo da ponovi postupak, piše Blic.

Od PIO fonda penzioner je sudskim putem potraživao razliku između pripadajućeg i isplaćenog iznosa mesečne penzije, za period od 9. decembra 2015, kada mu je utvrđeno pravo na starosnu penziju, pa do 31. decembra 2017. godine. Prvostepenom presudom koja je doneta 16. oktobra 2018, republički PIO fond trebalo je da mu isplati 351.478,57 dinara, kamate od 53.676,95 dinara, te 3.403,29 dinara an ime sudskih troškova.

Novosadska palata, međutim, imala je drugačije poglede.

"Viši sud je kao razlog za svoju odluku, između ostalog, naveo to da nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada PIO fonda, koji je tužen u ovom sporu, zato što je do isplate umanjenih penzija došlo na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, koji je bio obavezujući za primenu, pa je tuženi PIO fond bio dužan da postupa u skladu sa ovim zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzija koje tužilac smatra pripadajućim, odnosno isplaćenim", navode u Višem sudu.

Sud je naveo i da je pomenutim zakonom predviđeno da će se, prilikom isplate, iznos penzije čija visina je već bila utvrđena Zakonom o PIO procentualno umanjiti, tako da je tuženi PIO fond samo primenjivao zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: