Sokoj traži povlačenje predloga izmena Zakona o autorskim pravima

Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) tražila je povlačenje predloga izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.02.2019.

13:30

Sokoj traži povlačenje predloga izmena Zakona o autorskim pravima
(Foto: Thinkstock)

Sokoj navodi da se "neočekivano" pojavio na sajtu Narodne skupštine.

Sokoj je naveo da radna grupa, koja je radila na predlogu tog zakona, nije obaveštena da je Vlada Srbije usvojila predlog i da ga je 8. februara uputila parlamentu.

"Niko od članova Radne grupe nije učestovao u izradi novog teksta Zakona i Vlada je prihvatanjem ovakvog nacrta Zakona, zapravo ignorisala i Radnu grupu i njene kompetencije, stručnost i iskustvo. Na ovaj način, Radna grupa je u potpunosti dezavuisana zvaničnim plasiranjem u proceduru sasvim drugog teksta Zakona i bez ikakve konsultacije i obaveštenja njenim članovima", saopštio je Sokoj.

Ta organizacija je tražila nastavak stručnog i konstruktivnog rada Radne grupe u kojoj se nalaze njeni predstavnici. Sokoj je naveo da će, ako se sporni predlog zakona ne povuče iz procedure, biti prinuđen da o svemu detaljno upozna domaću i međunarodnu javnost i zaštitu svojih prava traži pred državnim organima i međunarodnim institucijama.

Muzička organizacija je navela da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 6. decembra formiralo radnu grupu za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima u kojoj je, pored predstavnika medija i strukovnih udruženja, i Sokoj imao svoja dva predstavnika. Sokoj dodaje da je na prvom sastanku radne grupe konstatovano da nije u pitanju izmena i dopuna, već radni tekst nacrta Zakona o autorskom i srodnim pravima koji je izradio Zavod za intelektualnu svojinu.

"Uprkos ovome Radna grupa se sastajala i dostavljala pisane i obrazložene predloge i sugestije u vezi sa predloženim tekstom", navelo je Sokoj dodajući da je zatečen ovakvim razvojem događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: