Haos na pomolu, polisa skuplja 700%, kako ćemo na more? VIDEO

Mnoge turističke agencije mogle bi uskoro da otputuju u - zaborav.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

- Da li će zbog nove cene polisa poskupeti i aranžmani? ANKETA

Novi cenovnik osiguravajućih kuća za polise osiguranja skuplji je za 700 procenata, pa će organizatori putovanja za obavezu koju su plaćali oko 500 evra sada morati da izdvoje najmanje tri i po hiljade.

"Ovo nije rešenje, češće kontrole da, promene u zakonu da, ali sama naplata većih polisa neće povećati sigurnost korisnika“, kaže Marija Matijević, predstavnica malih i srednjih turističkih agencija.

Prema njenim rečima, sumnja se da iza ove odluke stoji monopol.

"Ove godine sve 4 kuće kao osiguravači su postavile identične cene, to se prvi put tako dešava, druga problemtična i sumnjiva stvar je da smo dobili ponude samo onih osiguravača kod kojih smo ranije bili osigurani, iako smo aplicirali za sve. Dogovor sigurno neki postoji, pisali smo i naležnim institucijama“
, kaže ona.

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da veliki broj malih agencija neće moći da plati tih 300.000 evra.

"Da budemo jasni, ove polise neće doneti većoj sigurnosti, ovo je način da se osiguravači zaštite. Ja nisam dovoljno stručan da sudim o tome da li ima monopola ili ne, ali mislim da ne može biti reči o monopolu kod ovog slučaja, jer ovi uslovi nisu postavljeni juče“, kaže Seničić i ističe da treba da se nađe način da se agencije nađu u drugim kategorijama.

"Oni vam ne mogu dati polisu na 100.000 pa da se vi registrujete, to što neko nema toliki promet nije problem osiguravača već tih agencija“, kaže on.

Seničić ne očekuje da će skočiti cene aranžmana.

"Onaj ko se bavi ovim poslom gledaće kako da ukalkuliše ove iznose a da se to ne odrazi na cenu anražmana.“

"Mislim da ipak hoće, doći će do povećanja cena, možda ne odmah ali sigurno u nekom trenutku“, kaže Matijevićeva.

Direktor Jute kaže da se polisa mora računati kao trošak poslovanja i da je to uslov o kome bi trebalo da se razmišlja pre nego što se osnuje agencija.

"I ja ne bih delio agencije na velike i male nego na one koje dobro ili loše rade“, ističe.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 269 idi na stranu