Grad sa najjeftinijim grejanjem u Srbiji

Kad su pre tri veka najveće svetske sile skrojile izgled tadašnje Evrope, potpisan je Požarevački mir.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2019.

09:07

Grad sa najjeftinijim grejanjem u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

Na brdu Tulba, kraj Požarevca, Osmansko carstvo s jedne, a Austrija i Venecija s druge strane, potpisali su dokument kojim je Evropa dobila svoje obličje. Lokacija pregovora odabrana je zbog najpovoljnijeg položaja i činjenice da su je kao takvu prihvatili svi učesnici.

Tri veka kasnije, Požarevac je ne samo opština koja može da se pohvali zavidnom istorijom i tradicijom, već i opština sa neospornim potencijalima za razvoj Braničevskog okruga, pa i cele Srbije. Lokalna samouprava, formirana pre čak 180 godina, donošenjem Zakona o opštini iz 1839. godine i danas je stub razvoja grada, društvenog i privrednog života.

Požarevac je proteklih godina razvijao industrijske potencijale, stvarajući uslove za ulaganje investitora. Formirana je nova industrijska zona. Naime, pre tri godine, grad Požarevac je za 317 miliona dinara kupio staru industrijsku zonu od preduzeća "Šećerana“, u stečaju. Napravljeno je oko 15.000 kvadratnih metara industrijskog prostora, namenjenog kompanijama koje će poslovati u Požarevcu. Do sada je oko 200 miliona dinara vraćeno u gradsku kasu, upravo kroz rad ove industrijske zone, što pokazuje da je ova investicija isplativa na duže staze, te da će gradu i opštini doneti ne samo nove potencijale razvoja, već i nova radna mesta.

Ne bi trebalo zaboraviti ni rudnike elektrane u kojima radi nekoliko hiljada ljudi, a kao veliki potencijal, Požarevac ima i nalazišta nafte i gasa na svojoj teritorija. Gasifikacija je prošla kroz ceo grad i kroz sva naselja na teritoriji grada Požarevca, što nije mimoišlo ni industrijsku zonu.

Važno je istaći da se upravo gradi i nova termoelektrana B3 na teritoriji GO Kostolac, što je investicija vredna oko 800 miliona dolara. Otpadna energija iz termoelektrane u Kostolcu, a u skladu sa ekološkim standardima i očuvanjem životne sredine, iskorišćena je da grad Požarevac razvije svoju toplifikacionu mrežu u koju je u poslednje tri godine investirano oko 700 miliona dinara, od čega je izgrađeno oko 60 kilometara sekundarne mreže. Tako je Požarevac, zapravo, grad sa najjeftinijim grejanjem u Srbiji, prenosi Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: