Da li ste nekada kupili u veb-prodavnici? Evo koliko ih ima u Srbiji

Beograd -- U Srbiji ima više od 1.500 internet-prodavnica, a sertifikovanih ili u procesu sertifikacije oznakom poverenja u veb-trgovini ima 70.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Proces sertifikacije i dodele "E-trustmark" oznake poverenja u Srbiji započet je 2012. godine projektom "„Razvoj elektronskog poslovanja", a preko ove oznake poverenja potrošači mogu da prepoznaju kvalitetne internet-prodavnice.

"Trgovci uvođenjem oznake dobijaju dodatni način da provere da li je njihovo online poslovanje uskladjeno sa važećim zakonima. Novčane kazne za pojedine prekršaje zakona kreću se od 300.000 do dva miliona dinara, pa je to značajan motiv za sertifikovanje veb-prodavnice", kaže Nebojša Đurić sa portala "E-trustmark".

On ocenjuje da su domaći kupci zakonodavstvom dovoljno zaštićeni u e-trgovini, ali su kod trgovaca "u velikoj meri prisutni propusti i neusklađenost čak i sa osnovnim zakonskim obavezama", što je "rezultat pre svega loše informisanosti i neadekvatne edukovanosti e-trgovaca".

Greške se javljaju u delu informisanja potrošača o njihovim pravima pre kupovine u internet-prodavnici, navodi Đurić.

Dodaje da "na primer, ne postoje informacije o pravu potrošača na odustanak od ugovora u roku od 14 dana i da je trgovac odgovoran za saobraznost robe dve godine, kao i da se neadekvatno upotrebljava termin garancija".

Proces sertifikacije za dobijanje oznake poverenja "E-trustmark" traje 10-15 dana, a proverava se od identiteta veb-trgovca do procene usklađenosti njegove veb-prodavnice sa trenutno važećim zakonima i usklađenost sa pravilima dobre prakse.

Jednom dobijena ova oznaka poverenja važi godinu dana, kaže Đurić i dodaje da je do sada tokom sertifikacije odbijeno desetak sajtova.

strana 1 od 269 idi na stranu