Bajatović: Srbija će realizovati Turski tok

Srbija će realizovati projekat izgradnje gasovoda Turski tok pošto se ne nude altnerative i ekonomski interesi će prevladati političke, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: Beta Beograd
Podeli
Foto: Vladymyrb/Depositphoto
Foto: Vladymyrb/Depositphoto

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić izjavio je ranije da nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja magistralnog gasovoda Turski tok kroz Srbiju jer "ne daju Amerikanci".

"Životne i geostrateške potrebe omogućiće realizaciju ovog projekta", kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović za Politiku povodom najava da američki državni sekretar Majkl Pompeo planira da tokom posete Mađarskoj odvrati tu zemlju od davanja podrške gradnji Turskog toka kojim bi se gas koji se doprema iz Rusije u Tursku dalje transportovao preko Bugarske do Srbije i Mađarske.

Bajatović je kazao da SAD pritiskaju i Nemačku i Rusiju zbog gasovoda Severni tok.

"Turski tok čine cevi koje idu kroz Crno more. Sve ostalo su interesi transportnih kapaciteta zainteresovanih zemalja, koji će se graditi po pravilima zemalja Evropske unije, naslonjeni na gasne izvore iz tog pravca", kazao je Bajatović.

Dodao je da ne vidi zašto bi neko odustao od svog interesa.

Politika je podsetila da je Energetska zajednica dala Srbiji zeleno svetlo za izgradnju gasovoda Turski tok, ali je uslovljeno traženo izuzeće iz Trećeg energetskog paketa time da se dozvoli konkurencija u korišćenju gasovoda i prodaji gasa.

Po ranijim najavama srpskih zvaničnika, izgradnja gasovoda kroz Srbiju, koji će biti nastavak Turskog toka, počeće u martu.

strana 1 od 269 idi na stranu