Teže od rada na njivi: Novi pravilnici zbunjuju poljoprivrednike

Šabac -- Za dva meseca doneta su dva pravilnika o upisu i registraciji, i obnovi poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor: RTS, Nenad Tomašević
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šabac je jedan od gradova sa najviše registrovanih gazdinstava.

Većina poljoprivrednika je zbunjena i nije upoznata sa novim izmenama. Iako je u januaru rečeno da će svi morati da obnove gazdinstvo, sada to nisu u obavezi. Novim pravilnikom, koji se primenjuje od drugog februara, samo oni koji imaju promenu podataka u odnosu na prethodnu godinu obavezni su da izvrše obnovu u roku od 30 dana od nastanaka te promene, piše RTS.

Najveća novina za poljoprivrednike je da umesto samo u martu i aprilu, gazdnistvo sada mogu da obnove u Upravi za trezor cele godine. Bez registrovanog gazdinstva i subvencija poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva, a put do njih je za većinu poljoprivrednika teži, kažu, od rada na njivi.

"Kako ću biti upućen, kod nas u selu treba nam knjigovođa da nam vodi? Ne možemo mi seljaci da uđemo u to. Samo ako nešto nisi propratio, ti ništa ne znaš, kako ti sve to da stigneš?”, kaže Rade Alimpić, iz Nakučana.

Poljoprivrednici su u obavezi da u Upravi za trezor prijave svaki novi ugovor o zakupu zemljišta, ustupanju na korišćenje i promeni vlasničke strukture.

"Obavezno se dostavaju i podaci o vrsti poljoprivrednim kulturama, površinama, o vrsti životinja, i broju HIB gazdinstva i veličini poseda i osnovu korišćenja zemljišta. Ukoliko ne prijave promene, to je vrlo rizično, jer mogu da odu u pasivan status. Kada odu u pasivan status, oni uopšte nemaju pravo da podnose zahtev ni za jedan podsticaj u poljoprivredi i ruralnom razovju”, objašnjava Mirjana Milošević iz PSSS u Šapcu.

strana 1 od 269 idi na stranu