Teže od rada na njivi: Novi pravilnici zbunjuju poljoprivrednike

Za dva meseca doneta su dva pravilnika o upisu i registraciji, i obnovi poljoprivrednih gazdinstava.

Srbija

Izvor: RTS, Nenad Tomaševiæ

Ponedeljak, 11.02.2019.

17:43

Teže od rada na njivi: Novi pravilnici zbunjuju poljoprivrednike
Foto: Thinkstock

Šabac je jedan od gradova sa najviše registrovanih gazdinstava.

Većina poljoprivrednika je zbunjena i nije upoznata sa novim izmenama. Iako je u januaru rečeno da će svi morati da obnove gazdinstvo, sada to nisu u obavezi. Novim pravilnikom, koji se primenjuje od drugog februara, samo oni koji imaju promenu podataka u odnosu na prethodnu godinu obavezni su da izvrše obnovu u roku od 30 dana od nastanaka te promene, piše RTS.

Najveća novina za poljoprivrednike je da umesto samo u martu i aprilu, gazdnistvo sada mogu da obnove u Upravi za trezor cele godine. Bez registrovanog gazdinstva i subvencija poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva, a put do njih je za većinu poljoprivrednika teži, kažu, od rada na njivi.

"Kako ću biti upućen, kod nas u selu treba nam knjigovođa da nam vodi? Ne možemo mi seljaci da uđemo u to. Samo ako nešto nisi propratio, ti ništa ne znaš, kako ti sve to da stigneš?”, kaže Rade Alimpić, iz Nakučana.

Poljoprivrednici su u obavezi da u Upravi za trezor prijave svaki novi ugovor o zakupu zemljišta, ustupanju na korišćenje i promeni vlasničke strukture.

"Obavezno se dostavaju i podaci o vrsti poljoprivrednim kulturama, površinama, o vrsti životinja, i broju HIB gazdinstva i veličini poseda i osnovu korišćenja zemljišta. Ukoliko ne prijave promene, to je vrlo rizično, jer mogu da odu u pasivan status. Kada odu u pasivan status, oni uopšte nemaju pravo da podnose zahtev ni za jedan podsticaj u poljoprivredi i ruralnom razovju”, objašnjava Mirjana Milošević iz PSSS u Šapcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: