Mihajlović: Projekti Srbije i Kine vredni 5 mlrd. EUR

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović primila je u prvu posetu novu ambasadorku Kine u Beogradu Čen Bo.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije M.Mirčetić
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije M.Mirčetić

Sa njom je razgovarala o saradnji Srbije i Kine na realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata. Mihajlovićeva je istakla da je vrednost projekata sa Kinom koji su u toku veća od milijarde evra, te da su planirani projekti vredni četiri milijarde evra.

"Srbija i Kina odlično sarađuju, pre svega zahvaljujući prijateljstvu i dobrim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Vrednost projekata koje zajednički realizujemo iznosi više od pet milijardi evra. Radimo zajedno na izgradnji Koridora 11, obilaznice oko Beograda, na proleće nas čeka početak radova na deonici Preljina-Požega, a kineske kompanije su naš pouzdan partner i na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je Srbija prva zemlja u regionu koja je sa Kinom zaključila Sporazum o strateškom partnerstvu i jedina ima Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture, na osnovu koga su Kinezi izgradili prvi most u Evropi, most Zemun-Borča.

"Zajedno realizujemo važne infrastrukturne projekte, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju. Raduje nas i da smo deo inicijative 'Jedan pojas, jedan put'. Za Srbiju je važno regionalno povezivanje, kao i saradnja sa našim strateškim partnerima, a Kina je jedan od njih. Verujem da ćemo i u budućnosti imati dobru saradnju, jer je to u obostranom interesu", rekla je ona.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je potpredsednici Vlade Srbije na toploj dobrodošlici i istakla da će posvećeno raditi na daljem jačanju saradnje dve zemlje i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

strana 1 od 269 idi na stranu