DRI: Otkrivene brojne nepravilnosti u trošenju novca

Novi Sad -- DRI je utvrdila je da su neke lokalne samouprave trošile subvencije za tekuće troškove ili opstanak preduzeća, ne na kapitalna ulaganja za šta su bile namenjene

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Faustpr/Depositphoto
Foto: Faustpr/Depositphoto

"Utvrdili smo da se sredstva za subvencije daju iz budžeta nekih lokalnih vlasti nekim lokalnim preduzećima, koja potom ostvare veću dobit i od samih, dobijenih, subvencija. To znači da tim preduzećima subvencija nije ni bila potrebna", izjavio je državni revizor Duško Pejović u Skupštini Vojvodine, gde predstavnici DRI predstavljaju izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Izveštaj se odnosi na temu "Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima".

Pejović je objasnio da je neophodno da deo dobiti javna preduzeća vrate u lokalni budžet, te da je bilo primera da su pojedina preduzeća dobijala subvencije, a nije trebalo, ili da ih nisu vratila u lokalni budžet u predviđenom obimu, ili ih nisu vratila uopšte.

Prema njegovim rečima, nakon izveštaja DRI neće biti pravnih posledica, kada je ta institucija u pitanju, što međutim ne znači da ih neće biti.

"To ne znači da ih neće biti. Cilj revizije nije podnošenje prijave, već da, kada postoji sistemski problem, da se on ispita i daju preporuke da se popravi zakon i njegova primena, a pravnici će posle revizije ispitati da li postoje osnove za pokretanje krivične odgovornosti u određenim slučajevima", objasnio je Pejović.

DRI je do sada sprovodila kombinovanu reviziju, koja je bila, kako je objašnjeno, spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine. DRI zbog toga sada radi tri revizije - finansijskog izveštaja, pravilnosti i svrsishodnosti.

"Građane mnogo ne interesuju knjiženja, već da li je nešto urađeno svrsishodno, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetna, u koje namene je potrošena i da li je ostvarila planirane rezultate", istakao je državni revizor.

Predstavnici DRI danas su u Skupštini Vojvodine predstavili i izveštaj o svrsishodnosti poslovanja na temu "Protivgradna zaštita u Republici Srbiji".

S tim u vezi Pejović je rekao novinarima da se svrsishodnost u ovoj oblasti, a čiji je osnovni cilj zaštita poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednih proizvodjača, ne ostvaruje u adekvatnom, očekivanom, obimu.

"Uputićemo s tim u vezi instrukcije i smernice Republičkom hidrometeorološkom zavodu i ministarstvu poljoprivrede, koji su bili subjekti u ovom procesu", rekao je Pejović.

strana 1 od 269 idi na stranu