"Šverc komerc radi jer srpske robe ima na KiM"

Zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, u poslednja tri meseca na KiM je plasirano 90 miliona evra manje robe nego u istom periodu lane.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

To je izjavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji navodi da se o taksama sve više govori kao o nerešivom političkom pitanju koje sprečava da dijalog između Beograda i Prištine bude nastavljen, ali ocenjuje da je ekonomska šteta taksi podjednako važna.

"Mi ćemo do 21. februara imati tačan bilans stanja koliko je manje robe izvezeno, do sada je, za ovih 80 dana, oko 90 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prošle godine. Trgovina je svedena na minimum ili šverc komerc radi, jer srpske robe ima na KiM", rekao je Ljajić za TV Pink.

Navodi da srpske robe ima na jugu KiM, čak i u prodavnicama koje drže Albanci, a sumnja se, navodi, da srpska roba ide u Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju, a zatim na Kosovo.

"Ekonomska šteta je evidentna, ali takse su izazvale pre svega ozbiljnu političku krizu i na KiM, mi sada ne znamo da li će pre biti ukinute takse ili će pasti Haradinajeva vlada. U ovom trenutku to je ključno pitanje", rekao je Ljajić.

Smatra da takse postaju faktor od kojeg zavisi da li će Haradinaj ostati na vlasti ili ne, jer, kaže, ako ukine takse izgubiće poverenje kod birača na KiM. "Haradinaj isključivo iz tog razloga istrajava na taksama koje su besmislene", podvukao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, dobra stvar je što je prvi put "postignut konsenzus" u međunarodnoj zajednici da takse ne vode nikud i da ozbiljno ugrožavaju nastavak dijaloga.

"Video sam izjavu Čitaku da su takse samo izgovor Srbije da ne pregovara. A o čemu da se pregovara, kako da rešavamo teška pitanja nestalih lica, imovine, ZSO, koja će se otvoriti tokom dijaloga, kada ne možemo da se dogovorimo oko plazma keksa?", upitao je Ljajić.

Ministar kaže da je bitan i stav SAD po tom pitanju, koja je osudila uvođenje takse i više puta pozvali Prištinu da je ukine kako bi se dijalog nastavio, kao i da će američka administracija podržati bilo kakav dogovor koji postignu Beograd i Priština.

strana 1 od 269 idi na stranu