Đorđević: Pitanje svih pitanja - kako zadržati i vratiti mlade

Ministar rada Zoran Đorđević izjavio je da su emigracije "pitanje svih pitanja" - kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je to kazao povodom podataka OEBS-a o tome da je Srbiju od početka ovog veka napustilo oko 654.000 ljudi, najviše mladih između 15 i 24 godine.

Đorđević je za RTS rekao da država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje i za danas najavio održavanje prvog sastanka tog tima.

Ministar je naveo da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati i unije poslodavaca i privrednici. On je dodao da će vlada tom koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.

"Ovo je pitanje svih pitanja - kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade", poručio je Đorđević.

RTS navodi da nemačka Savezna služba za migracije procenjuje da se za protekle dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. skoro 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine.

Đorđević je upozorio da bismo dodatni problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU, i to u vidu nekontrolisaog odliva građana u pojedine države članice.

"Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate, stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo", zaključio je ministar rada.

strana 1 od 269 idi na stranu