Jači od poljoprivrede: Za 11 meseci u Srbiju uneli milijardu evra

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je Srbija sada prepoznatljiva po izvozu IT proizvoda i softvera

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 09.02.2019.

14:48

Jači od poljoprivrede: Za 11 meseci u Srbiju uneli milijardu evra
Foto: Epa/ Alex Hofford

Jovanović ističe da ovaj privredni segment danas premašio poljoprivredu.

"Izvoz IKT sektora prošle godine za samo 11 meseci je prešao milijardu evra", istakao je Jovanović u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, IT sektor se prožima kroz svaki segment i bez razvoja IT ne može da se razvije ni jedan drugi segment, uključujući poljoprivredu

"IT je našao svoje mesto u svim granama domaće privrede", kazao je Jovanović.

Tokom tribine na temu "Ulaganje u budućnost Srbije kroz znanje", koja je održana u Domu omladine, govorilo se o IT tehnologijama i razvojnom putu start-upova u Beogradu.

Reč je bila o tome na koji način da se dodje do subvencionisanja IT ideja, kreditiranja inovacija i ostalih programa podrške ovom sektoru kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Jovanović je podsetio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, te da se ona zasniva na nekoliko stubova a to je reforma javne uprave, reforma sistema prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastructure koja je, kako on ističe, neophodna za razvoj digitalizacije.

On je istakao da Vlada Srbije radi na promeni okruženja, zameni školskih kreda i tabli tabletima i digitalnim udzbenicima, kako bismo, kako kaže, zadržali mlade, koji bi ulagali u sebe i budućnost svoje države.

Takodje je govorio o aktivnostima prekvalifikacije koje sprovodi Vlada Republike Srbije, a na kojima zainteresovani mogu da se kvalifikuju kroz relativno kratke kurseve od šest do devet meseci i da steknu IT znanja kako bi postali IT junior eksperti.

"Preko 35 odsto njih koji je učestvovalo na ovim prekvalilfikacijama već je našlo posao u IT sektoru", zaključio je Jovanović.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao je vlada ulaže u IT sektor i moderne tehnologije pre svega s ciljem da se olakša život gradjanima.

"Cilj je da se birokratija smanjuje i da se manje ide na šaltere. Naši najmladji treba da iskoriste svoja znanja i kroz finansijsku podršku države kreiraju sebi nova radna mesta. U naučno tehnološkom parku samo dve firme su ove godine zaradile 20 miliona evra, dok u prošloj 16,4 miliona evra", precizirao je Petronijević za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: