130.000 e-beba, roditeljima ušteda skoro milion sati

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić prisustvovala je prezentaciji povodom završetka druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet“.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Roditeljski dodatak uspešno je uspostavljen u svim porodilištima u Srbiji, a do danas je putem ovog informacionog sistema prijavljeno preko 130.000 beba, čime se roditeljima uštedelo više od 910.000 sati čekanja u redovima i više od 320 miliona dinara.

Zajedno sa predsednicom Vlade, događaju u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović, dok je domaćin događaja bio direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade je tom prilikom istakla da roditelji, bez obzira gde im je prebivalište, od sada iz svakog porodilišta u Srbiji, mogu da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište i zdravstveno osiguranje, podnesu zahtev za dobijanje zdravstvene kartice, kao i da podnesu zahtev za roditeljski dodatak.

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet“ integrisao je podatke iz porodilišta, centara za socijalni rad, službi dečje zaštite, povezao je baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ujedno, ovaj informacioni sistem je jedinstven i ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije.

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Ranijih godina, roditelji da bi prijavili svoju bebu morali su da obilaze šaltere opština, policijskih stanica, filijala RFZO, gradskog sekretarijata i za sve te poslove bi prosečno utrošili sedam sati čekajući na različitim šalterima. Danas cela procedura završava se u porodilištu za manje od 15 minuta. Sva dokumenta stižu roditeljima na kućnu adresu besplatno, a roditelji sva obaveštenja dobijaju putem SMS poruke ili mejl adrese.

Ova usluga štedi vreme i novac građana, olakšava roditeljima prijavu deteta, jer je procedura brža i jednostavnija, a najvažnije je da građani nisu više kuriri, koji nose dokumentaciju od šaltera do šaltera već to država obavlja za njih.

Informacioni sistem "Bebo dobro došla na svet“ je zasigurno najbolji primer šta donosi elektronska uprava – ona čini javnu upravu efikasnijom sa ciljem da građanima obezbedi lakši i kvalitetniji život.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je početkom decembra uspostavila i poseban Kontakt centar za javnu upravu, u cilju podrške uvođenju novih digitalnih servisa eUprave i obezbeđivanju ujednačene primene. Centar je namenjen dvosmernoj komunikaciji sa zaposlenima u organima državne uprave i lokalne samouprave za projekte "Bebo, dobro došla na svet”, eZUP, eInspektor i Lokalnu poresku administraciju. Kako bi se obezbedila i podrška u realnom vremenu, od 4. februara uspostavljena je i telefonska linija zaposlenima u porodilištima koji rade u informacionom sistemu "Bebo, dobro došla na svet“.

Srbija

strana 1 od 269 idi na stranu