Gradi se novi centar BG i spomenik od 28 metara

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstaviće pobedničko rešenje međunarodnog konkursa za uređenje Savskog trga koje će tom mestu dati novi izgled.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.02.2019.

08:03

Gradi se novi centar BG i spomenik od 28 metara
(Foto: Thinkstock)

"Na centralnom mestu nalaziće se Spomenik Stefanu Nemanji, ispred glavnog ulaza u nekadašnju Glavnu železničku stanicu. Biće uređena i velika pešačka zona, saobraćaj će ići po obodu trga, osim tramvaja koji će se kretati kroz sam trg. Ulice Savska i Karađorđeva će biti rekonstruisane i u drugoj polovini godine završićemo i dobiti rekonstruisan Savski trg", rekao je Vesić gostujući na Studiju B, saopštila je Gradska uprava.

On je precizirao da će spomenik biti visok 28 metara i da će dominirati trgom, podsetivši da se spomenik podiže na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Podizanjem tog spomenika ovaj deo grada dobiće svoj centar, jer će se na tom modernom trgu ubuduće nalaziti i stanica metroa i uspostaviti još jedna veza između starog i novog Beograda", istakao je Vesić.

Govoreći o kulturnom nalazištu na Trgu republike, Vesić je rekao da je ono konzervirano i da se sada preko postavljaju ploče, prema odluci stručne komisije, koju su formirali Zavod za zaštitu spomenika i Ministarstvo kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: