Kupci se žale na neispravne mobilne telefone i tehniku

Potrošači u Srbiji od početka godine imali su 2.147 prigovora na kvalitet robe, i to najviše na obuću, mobilne telefone i tehniku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.01.2019.

19:45

Kupci se žale na neispravne mobilne telefone i tehniku
Foto: Thinkstock

To pokazuju podaci Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, a u odnosu na januar prošle godine, kada je bilo 2.111 prigovora, ove godine je pristiglo 36 prigovora više.

Jedan od instituta koji se bavi proverom kvaliteta proizvoda je CIS Institut, a rukovodilac kvaliteta proizvoda u tom institutu Robert Miladinović za Tanjug kaže da imaju dosta posla, jer reklamacije na robu dobijaju svakodnevno.

Tehničari u Institutu ispituju kvalitet tekstila, kože, obuće, predmeta za opštu upotrebu i igračaka za decu.

"U Institut najviše stiže obuća. Najčešće reklamacije potrošača odnose se na fizičko-mehanička oštećenja na obući, zatim zbog propuštanja vode, ponekad se reklamiraju iz zabune u smislu da potrošač nije dovoljno informisan o svojstvima proizvoda, a koji se odnose na vodootpornosti obuće", rekao je Miladinović.

Kada je reč o odeći, navodi on, potrošači se žale na postojanost boje, oštećenja štampanih aplikacija, na veličinu proizvoda ili skupljanje prilikom pranja.

U laboratorijama CIS-a, tehničari zatim ispituju da li je greška na robi nastala u toku proizvodnje, kolika je postojanost obojenja, da li su potrošači na pravilan način održavali proizvod.

Takođe, ispituju da li u tekstilnim materijalima postoje suspsatnce čije je prisustvo zabranjeno, kao što je na primer prisustvo kancerogenih azo boja, hrom šest u prozvodima od kože ili teških metala.

"Odeća i obuća koja se prodaje u Srbiji je zadovoljavajućeg kvaliteta. Međutim, što se tiče dečijih igračaka ili nekih drugih proizvoda, tu još uvek zakonska regulativa nije u potpunosti definisana. U pogledu zdravstvene ispravnosti proizvoda ne postoji kontrola izuzev inspekcijskih službi koje prilikom uvoza vrše kontrolu kvlaiteta dečijih igračaka, kozmetičkih proizvoda, detrdženata, ambalaža...", rekao je Miladinović.

Pomoćnik ministra trgovine Višnja Rakić kaže da potrošači mogu prigovore, ne samo na robu, već i na pružanje usluge ili turistička putovanja, podneti putem aplikacije Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, i mejlom, telefonom ili direktnim odlaskom u neko od udruženje za zaštitu potrošača.

"Kako bi podneo prigovor na aplikaciji Nacionalnog registra, potrošač mora prvo da unese svoje podatke, zatim unosi na šta se žali, da li je u pitanju reklamacija, saobraznost ili pružanje usluge, a onda unosi i informacije o trgovcu", objasnila je Rakić.

Poslednji korak, dodaje Rakić, jeste da Nacionalni registar upućuje potrošača na jedno od osam udruženja za zaštitu potrošaca, u zavisnosti iz kog mesta je potrošač, te su tri udruženja u Beogradu, dva u Novom Sadu i po jedno u Kragujevcu, Nišu i Leskovcu.

"Onog trenutka kada potrošač popuni prijavu i kliknuo na željeno udruženje, od tog trenutka to udruženje na svom sajtu dobija prigovor potrošača koje udruženje uzima u rad. Udruženja za zaštitu potrošača imaju obavezu da nas obaveštavaju koliki su broj prigovora imali, koliko su pozitivno rešili, a koliko nisu mogli da reše", rekla je Rakić za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: