"Srbija ima najbolje inženjere, to je naš najveći potencijal"

Srbija ima najbolje inženjere u ovom delu Evrope i to je naš najveći potencijal za budući ekonomski razvoj, kaže ministar zadužen za inovacije Nenad Popović

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

17:41

(Foto: Thinkstock)

Popović je danas posetio Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu.

Popović je rekao da je Univerzitet u Novom Sadu rekorder u Evropi, a verovatno i u svetu, po broju kompanija koje su osnovali njegovi profesori i studenti.

"To govori da ovaj grad ne samo da ima odličnu naučno-istraživačku kadrovsku bazu, već ima i odličnu preduzetničku kulturu, što je danas neodvojivo od nauke", rekao je ministar.

Kako se navodi u saopštenju, Popović je izrazio zadovoljstvo što Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu realizuje brojne projekte sa privredom, te naveo da nauka ne treba da služi isključivo bibliotekama i policama, već je njena svrha da olakša život ljudi i unapredjuje privredu i industriju.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Milica Pavkov Hrvojević rekla je da je povezivanje nauke sa privredom i industrijom, a u funkciji strategije razvoja zemlje, jedan od primarnih zadataka Prirodno-matematičkog fakulteta.

Navela je da Fakultet konstantno radi na ugovaranju naučne i tehničke saradnje sa brojnim institucijama u zemlji i inostranstvu jer, prava provera naučnih rezultata može biti postignuta tek kada oni nadju svoje mesto u privrednom razvoju zemlje.

"Kvalitetne inovacije zavise od kvalitetnog odnosa i negovanja fundamentalnih nauka, a od krucijalnog značaja je ulaganje u infrastrukturu i razvijanje postojećih resursa", rekla je Pavkov Hrvojević.

U okviru radne posete, ministarska delegacija je obišla Laboratoriju za hemijska ispitivanja životne sredine "Dr Milena Dalmacija", Laboratoriju za ispitivanje prirodnih resursa farmakološki i biološki aktivnih jedinjenja (LAFIB), grupu za Data Science i računarski klaster, kao i Laboratoriju za ispitivanje radioaktivnosti uzoraka i doze jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: