Ukinut BG-Novi Sad: "Rok za prugu 4 godine, neće sve vreme" VIDEO

Razlog za potpuno ukidanje putničkih vozova na relaciji Beograd - Novi Sad su obimni infrastrukturni radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Subotice.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2019.

15:30

Ukinut BG-Novi Sad:
Foto: Prva, screenshot

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije kaže da su najintenzivniji radovi na deonici te pruge od Stare Pazove do Novog Sada, gde radi ruski RŽD i ističe da je prvih 10-ak kilometara pruge za brzine od 200 kilometara na čas već postavljeno.

"Na tom istom pravcu je izgradnja tunela i vijadukta Čortanovci. Reč je o dve tunelske cevi duže od kilometra koje prolaze kroz Frušku goru i vijadukt dužine 2,9 kilometara. Reč je o važnim i grandioznim objektima koji su i u saobraćajnom i tehničko-tehnološkom smislu jedisntevni ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope", naveo je on.

Kako kaže, radovi su do sada mogli da budu obavljani bez obustave saobraćaja ali to više nije moguće.

"Radovi na otvorenoj pruzi Stara Pazova - Novi Sad, koji mogu reći nikada do sada nisu rađeni u Srbiji, mere se sa gradnjom prvih pruga na ovim prostori po važnosti i sveobimnosti. Počeli su marta prošle godine, ugovorni period za završetak je četiri godine. To ne znači da će u celom periodu biti zatvoreni za saobraćaj", navodi Stanisavljević.

Odluka o potpunoj obustavi saobraćaja nije bila ni laka ni jednostavna, a procena je da će u narednih godinu dana sigurno važiti obustava od Stare Pazove do Novog Sada, dodaje on.

Stanisavljević navodi da za razliku od putničkog saobraćaja, teretni neće biti obustavljen.

"Infrastruktura železnice Srbije je za teretni saobraćaj osposobila alternativni putni pravac preko Pančeva, povećana je nosivost i brzina vozova na toj trasi i teretni železnički saobtaćaj će se nemsetano odvijati ovim pravcem", navodi on.

Zbog radova na rekonstrukciji pruge od 1. februara doći će do brojnih izmena u polascima iz Beograda, dok će vozovi na relaciji Beograd - Novi Sad biti ukinuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: