Udar po džepu: "Veće akcize, pa gorivo kupujemo kod suseda" VIDEO

Radost zbog nižih cena goriva na pumpama kratko je trajala, jer zbog novih, povećanih akciza od 1. februara čekaju nas i više cene.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Utorak, 29.01.2019.

19:42

Udar po džepu:

Za bezolovni benzin akciza je veća za 1,10 dinara. A za dizel, od petka akzica je veća za 1,13 dinara. Što se tiče TNG, akzica je veća za 86 para.

Odluku za povećanje akcize je potpisala premijerka Ana Brnabić. Za Prvu TV Iz Vlade objašnjavaju da su nove cene akciza usklađene na osnovu Zakona o akcizama koji je donet 2016. godine.

Da su veće akcize u skladu sa Zakonom, saglasni su i u Udruženju naftnih kompanija, ali kažu da ne razumeju zašto su akcize na dizel najveće u regionu.

"Mi u Srbiji imamo jednu određenu količinu goriva koja nije mala, koja se troši u Srbiji, ali nije kupljena u našoj zemlji, bez obzira da li su u pitanju transporteri u tranzitu ili je u pitanju naš domaći međunarondi transport. Građani i stranci koji prolaze kroz Srbiju često koriste priliku da gorivo kupe u nekoj od susednih zemalja, jer je jeftinije. Ono je tamo jeftinije samo zbog manjih državnih nameta", objašnjava Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Nove akcize ne odnose se samo na naftne derivate. Najveći udar na džep osetiće pušači, a poskupeće i kafa i alkoholna pića.

Više u video-prilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: