Snižena carina - proizvođači sokova štede 200.000 EUR

Proizvođači voćnih sokova i uvoznici sirovina u Srbiji plaćaju za oko pet odsto manju carinu za koncentrisani sok od pomorandže.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

13:41

Snižena carina - proizvođači sokova štede 200.000 EUR
Foto: Thinkstock

Po tom osnovu njihove ukupne godišnje uštede biće veće od 200.000 evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

"Grupacija proizvođača mineralnih voda, voćnih sokova i bezalkoholnih pića PKS je prošle godine pokrenula inicijativu da se smanje carinske stope na uvoz koncentrisanog soka od pomorandže. Zahvaljujući kvalitetnom dijalogu sa ministarstvima poljoprivrede i finansija, uspešno je realizovan ovaj predlog i carinska stopa na uvoz koncentrisanog soka od pomorandže smanjena je za 4,8 odsto, sa 20 na 15,2 odsto", rekao je sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović.

Kako je istakao, tu pogodnost, osim proizvođača koristiće i uvoznici sirovine što će obezbediti veću konkurentnost domaćih proizvoda u Srbiji i na stranom tržištu

"Ovo je svakako benefit i za potrošače, jer i najkvalitetnije sirovine sveta postaju dostupnije. Nadamo se da će se napori u tom pravcu nastaviti do nivoa standarda EU", rekao je Janković.

Savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju PKS Saška Biorčević je navela da se u Srbiji godišnje prosečno uveze izmedju 2.500 do 3.000 tona koncentrisanog soka od pomorandže, od čega više od 70 odsto iz Brazila.

U svetu je potrošnja soka od pomorandže na prvom mestu a u Srbiji na trećem, posle soka od jabuke i breskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: