Šta piše u Junkerovom pismu Vučiću

Konačna odluka EU o kvotama za uvoz čelika trebalo bi da bude ozvaničena 4. februara, a u Briselu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

17:06

Šta piše u Junkerovom pismu Vučiću
(Foto: Thinkstock)

Nezvanično u Briselu poručuju da nove kvote neće uticati na tradicionalne trgovinske odnose sa srpskim železarama.

U slučaju negativnog efekta na ekonomsku integraciju i stabilizaciju Srbije, biće pokrenuta revizja tih mera na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kažu u Briselu.

U Briselu u tehničkim razgovorima tako praktično potvrđuju ono što je Srbiji obećano na najvišem političkom nivou, a to je da nove zaštitne mere za uvoz čelika u EU neće dovesti u rizik ekonomsku stabilnost i razvoj zemlje.

To je otprilike i smisao pisma predsednika Evropske komisije u odgovor na pismo koje je Žan Klod Junkeru uputio nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

”Srbija će biti pokrivena novim merama, ali te kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalne trgovinske veze između EU potrošača i srpskih proizvođača čelika. U slučaju da bude drukčijih efekata, tu je revizija koja će moći da prilagodi ove mere”, poručuju evropski diplomatski izvori.

U objašnjenju mera koje bi trebalo da stupe na sangu 4. februara, a koje su trenutno u fazi finalizacije, navodi se da se one odosne na sve zemlje izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koji su u Evropskoj ekonomskoj zoni, pa i na Srbiju.

Naglašava se da se ne očekuje da će nove kvote imati efekte i pogoditi dosadašnji izvoz čelika iz Srbije i to u bilo kojoj od tri obuhvaćene kategorije proizvoda.

”EU je sa Srbijom povezana između ostalog i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promenu ekonomske perspektive Evrospka komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga”, navodi se u Briselu.

Iz EU su i pre zvaničnog pisma predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naglašavali da se sa velikom pažnjom razmatra zabrinutost Srbije povodom uvođenja kvota na izvoz čelika u EU.

”Očekujemo da ovo pitanje bude rešano na obostrano zadovoljavajući način”, poruka je Brisela.

Konačne zaštitne mere za uvoz čelika u EU trebalo da budu uvedene na tri godine i to u visini od 25 procenata ukoliko se prekorači tzv. tradicionalni nivo trgovine čelikom na EU tržištu.

One se odnose na 26 kategorija čeličnih proizvoda.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da će ove mere u slučaju izmenjenih okolnosti biti ponovo razmotrene i preinačene.

Kao osnovni razlog za uvođenje novih tarifa na uvoz čelika u EU navode zaštitu evropskih proizvođače čelika od preusmeravanja međunarodne trgovine čelikom nastale zbog prošlogodišnjeg uvođenja restriktivnih mera na uvoz čelika u SAD.

EU je ranije već uvela zaštitne mere protiv uvoza jeftinog čelika iz Kine, Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine.

Tada je Srbija bila izuzeta iz restriktivne regulative EU zbog, kako je tada obrazloženo, ”zanemarljivo malog izvoza”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: