Podnet predlog: RTB Boru otpis 1,5 mlrd. RSD

Članovi gradske vlade u Boru podneli su formalni predlog odluke o otpisu oko 1,44 milijarde dinara duga Rudarsko-topioničarskog basena Bor prema budžetu grada.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

15:10

Podnet predlog: RTB Boru otpis 1,5 mlrd. RSD
Foto: Prva, screenshot

Taj dug je nastao pre promene vlasništva, odnosno pre nego je kineski Ziđin preuzeo 63 odsto vlasništva u borskoj kompaniji, a konačnu odluku o otpisu treba da donesu odbornici gradske Skupštine u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka (SNS).

"Ovaj predlog odluke predstavlja formalizaciju pravosnažno usvojenog i izvršenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR)", navodi se u obrazloženju predložene odluke.

Odluku o UPPR-u doneo je 2016. godine Privredni sud u Zaječaru, čime su RTB-u utpisani dugovi u iznosu od 56,7 milijardi dinara, dok je imovina preduzeća procenjena na 16,22 milijarde.

RTB je odlukom Vlade Srbije proglašen za subjekt privatizacije od strateškog značaja, a krajem prošle godine većinski vlasnik borskog kombinata bakra postala je kineska kompanija Ziđin.

"Otpis duga RTB-a nije srećno rešenje za grad, jer bismo tim novcem gotovo u potpunosti pokrili dugove javnih preduzeća, ali nas je Vlada dovela pred svršen čin te je doneta politička odluka na sednici Skupštine opštine Bor", rekao je ranije Beti jedan visoki član SNS-a koji je želeo da ostane anoniman.

Predsednik Narodne stranke u Boru Dragan Marković rekao je da je odluku o otpisu duga RTB-a kao primer koliko država pokazuje brigu o Boru.

"Ova odluka pokazuje da državu nije briga za Bor i da se gledaju samo partijski interesi. Mora da se usliši ono što naloži predsednik ili premijer i oni su izvodjači 'svih radova' i naših sudbina", rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: