Ogorčen porezom: I Turcima se plaćalo i komunistima, ali 50% više!?

Parcela od 17,5 ari u Selu Supovac kraj Niša Sašu Stojanovića koštala je 50.000 dinara, a prenos zemlje na svoje ime morao je da plati čak 75.000 dinara.

Srbija

Izvor: Južne vesti, V. Miliæ

Sreda, 23.01.2019.

10:11

Ogorčen porezom: I Turcima se plaćalo i komunistima, ali 50% više!?
Foto: Thinkstock

Prenos zemlje je koštao toliko jer je ova njiva građevinsko zemljište, pa ga je Poreska uprava procenila na skoro 3 miliona dinara.

Ovaj Supovčanin ogorčen je što ga je porez na prenos apsolutnih prava koštao 50 odsto skuplje nego sama parcela koju je opisao kao "njivu na periferiji sela do koje nema ni asfaltnog puta", pišu Južne vesti.

Niška filijala Poreske uprave utvrdila je da ar zemlje u Supovcu košta oko 1.500 evra, dok Stojanović kaže da se realno cena zemlje kreće od 30 do 50 evra za ovu površinu. U rešenju o porezu na prenos apsolutnih prava koju je dobio ovaj Supovčanin da plati solidarno sa ženom koja mu je prodala zemlju, navodi se da je tržišna cena čak 60 puta veća od one koja je navedena u kupoprodajnom ugovoru.

“U postupku utvrđivanja poreske osnovice, ova Filijala je ocenila da je ugovorena cena od 28,47 dinara po metru kvadratnom niža od tržišne vrednosti, pa je osnovica utvrđena u iznosu tržišne vrednosti od 1.700 dinara po kvadratu, što znači s obzirom na površinu nepokretnosti od 1.756 m2 da je ukupna vrednost nepokretnosti prava - 2.985.200 dinara. Na utvrđenu poresku osnovicu primenom poreske stope od 2,5 %, shodno odredbi člana 30. Zakona o porezima na imovinu, utvrđen je porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 74.630 dinara”, navodi se u rešenju Poreske.

Opisujući ovo kao pravno nasilje od strane Poreske uprave, Stojanović kaže da je odmah po stizanju ovog poreskog rešenja u martu prošle godine uložio žalbu i nije platio porez. Žalio se i na to što ni on ni prodavac zemlje, kako kaže, nisu učestovali u postupku utvrđivanja poreske osnovice, kao i na to što je u rešenju navedeno da su njih dvoje saglasni sa utvrđenom vrednošću parcele.

Ipak, kako je u oktobru dobio od Poreske opomenu da plati glavnicu i kamatu od još 5.000 dinara, to je i učinio. Ministarstvu finansija pisao je još jednom - urgenciju na doneto rešenje. Ipak, kaže, nikakav odgovor do danas nije dobio.

“Niko ne beži od toga da se plaća porez. I Turcima se plaćalo i komunistima. Porez mora da se plati. Problem je u tome što smo mi nerealno oporezovani”, kaže Stojanović.

Pozivajući se na tajnost podataka po Zakonu o poreskom postupku, Poreska uprava Srbije nije odgovorila na koji način je utvrđena vrednost parcele u Supovcu, koju je Stojanović kupio. Odgovor, međutim, nisu dali ni na pitanja koji sve faktori se inače uzimaju u obzir prilikom procene vrednosti i koliko može da bude uvećana tržišna vrednost parcele.

Prema Zapisniku o proceni tržišne vrednosti koji je Stojanović pokazao novinarki, vrednost je procenjena na osnovu pravosnažnih rešenja Poreske za "promet istih ili sličnih nepokretnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: