Propale agencije, osiguranja dižu cene 6x: Šta će biti s cenama? VIDEO

Osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da za šest puta uvećaju iznos godišnje premije osiguranja turističkim agencijama zbog propusta u njihovom radu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

09:20

Propale agencije, osiguranja dižu cene 6x: Šta će biti s cenama? VIDEO
Foto: Thinkstock

Direktor YUTA Aleksandar Seničić za B92 kaže da se ne očekuje da to bitno utiče na cene aranžmana.

Seničić za Prvu TV kaže da su agencije do sada plaćale shodno zakonskim regulativama, na 300.000 glase garancije, palaćale od 800 evra do 4.000 do 5.000 evra u zavisnosti od veličine agencije.

"Imamo značajno povećanje cene osiguranja prouzrokovane pre svega štetama koje su se desile u prethodne tri godine. Osnovni problem leži u pokriću jer osnovno pokriće od 30.000 evra važi za sve agencije nezavisno od njihove veličine, prometa, broja putnika i to se mora rešavati sa resornim ministarstvom", smatra Seničić.

On kaže da su osiguravajuće kuće stavljene u relativno neprijatnu situaciju.

"Do sada nije bilo mnogo šteta, naplaćivale su znatno jefitnije polise osiguranje. U protekle dve-tri godine propalo je mnogo agencija, osiguravači su preuzeli dogovornost, odgovorno postupili i obeštetili putnike, napravili veliku finansijsku štetu i ovo je rezultat toga.

"Mi moramo biti dovoljno pametni sa nađemo dovoljno pametno rešenje da i male agencije nastave da rade. Da li ćemo uspeti? Rok je vrlo kratak kada ističu garancije putovanja, ali ćemo nastaviti da pregovaramo sa osiguravačima i da nađemo rešenje", kazao je Seničić.

On potvrđuje da je ova situacija pokazala da se mora napraviti gradacija u skladu sa veličinom i prometom agencija ali i dodao da to nije moguće jer je pravlnik takav kakav je.

Seničić je istakao i da osiguravajuće kuće nisu u obavezi da rade ovaj proizvod. "Od 10-ak osiguravajućih kuća samo četiti rade ovaj proizvod. Druge dve opcije koje zakon nudi - keš depozit i bankarska garancija su daleko nekvalitetnija rešenja za samo privredu", navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: