Niški aerodrom: Novac za čišćenje snega ili za sletanje po magli

Od preuzimanja Aerodroma "Konstantin Veliki“ u avgustu 2018. godine država je u njega uložila 256 miliona dinara, navode iz niške vazdušne luke.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

15:42

Niški aerodrom: Novac za čišćenje snega ili za sletanje po magli
Foto: Getty images, ilustracija

Ta svota novca izdvojena je za finansiranje opreme, projekata i redovnog poslovanja, a vozilo za odleđivanje i oprema za zimsku zaštitu piste stiže krajem februara u Niš.

Iako u javnosti, a naričito u onoj koja se protivila predaji niškog aerodroma, postoji uverenje da država ne ulaže ništa, iz rukovodstva niške vazdušne luke iznose drugačije podatke, pišu Južne vesti.

Kupovina zimske opreme za pistu, kako kažu, ide preko računa Aerodroma Srbije, gde je uplaćeno 70 miliona dinara.

"Sproveden je postupak javne nabavke i izabrani ponuđači, a planirana oprema će biti isporučena i puštena u rad početkom februara 2019. godine“, kažu iz aerodroma.

Da bi se poboljšala bezbednost, prema uputstvima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, JP Aerodrom Niš dobio je, kako navode, ukupno 110 miliona dinara.

"Najveća stavka opreme je kompleksno vozilo za čišćenje snega i prvi put se kupuje za aerodrom u Nišu nova oprema za čišćenje snega (teški kamion sa raonikom i prikolicom na kojoj su četka i duvač vazduha za kvalitetno čišćenje snega u jednom prolazu, oprema koja predstavlja standard za aerodrome zbog efikasnosti i kvaliteta čišćenja poletno-sletne staze)“, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Ipak, ako prihodi aerodroma budu zadovoljavajući, ovaj novac umesto za zimsku opremu, biće iskorišćen za nabavku i ugradnju prilaznih sredstava, kako bi se poboljšali uslovi za sletanje pri magli. Time bi se, kako objašnjavaju, smanjio broj slučajeva preusmeravanja aviona na druge aerodrome, kada je smanjena vidljivost u Nišu.

Vlada Srbije treba da odobri Program poslovanja niškog aerodroma, a u njemu je predviđeno kako će niška vazdušna luka potrošiti dodatnih 76 miliona dinara, predviđenih upravo, kako kažu, iz budžeta Republike Srbije za redovno poslovanje aerodroma u 2019.

"Ukupna vrednost svih pomenutih subvencija je 256 miliona dinara“, napominju iz Aerodroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: