Užičani dobili jednu od najmodernijih fabrika, uloženo 6 mil €

Očekuje nas da uradimo isprobavanje sistema i njegovo puštanje, čime će konačno građani Užica dobiti novu fabriku po najvišim standardima”, rekao je Radović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.01.2019.

16:41

Užičani dobili jednu od najmodernijih fabrika, uloženo 6 mil €
(Foto: Thinkstock)

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je s gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem o puštanju u rad postrojenja za prečišćavanje vode “Petar Antonijević”, izrazivši očekivanje da će za mesec dana biti završena procedura.

Potpredsednica Vlade rekla je da su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uložili šest miliona evra za izgradnju nove, moderne fabrike vode u Užicu, na kojoj su radovi završeni 5. decembra prošle godine.

“Grad Užice treba da sprovede proceduru vezanu za puštanje postrojenja u probni rad i pribavljanje upotrebne dozvole, što će omogućiti građanima Užica da piju najkvalitetniju vodu iz akumulacije Vrutci. Nadamo se da će, kako je gradonačelnik i rekao, taj posao biti završen u narednih mesec dana”, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da se pokazalo da se i najveći problemi, kao što je bio nestanak vode u Užicu, prouzrokovan pojavom algi u jezeru Vrutci, mogu prevazići kad postoje odgovornost, entuzijazam i saradnja institucija, kao i da su Ministarstvo, Grad Užice i Agencija zajedno uradili sve što je bilo potrebno da se završi fabrika vode.

“U narednom periodu nas očekuje da uradimo isprobavanje sistema i njegovo puštanje u rad, čime će konačno građani Užica dobiti novu fabriku koja će ih snabdevati vodom koja je uvek čista i po najvišim standardima”, rekao je Radović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da su zahvaljujući Vladi Srbije, predsedniku Srbije i potpredsednici Vlade, koja je i lično bila uključena u rešavanje najvećeg problema Užica, završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja za preradu vode za piće u Užicu i uvođenje novog tehnološkog procesa, te da su Užičani dobili jednu od najmodernijih fabrika vode u Srbiji i okruženju.

“Sada je na nama Užičanima da sprovedemo neophodne radnje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i sanitarnom inspekcijom, da obezbedimo da se određen broj dana 50.000 građana Užica snabdeva vodom iz cisterni i da se u najkraćem mogućem roku vratimo na akumulaciju Vrutci kao izvor snabdevanja vodom Grada Užica",kaže on.

Time će biti rešiti problem snabdevanja grada pijaćom vodom u narednih nekoliko decenija.

"Verujemo da će to biti u narednih mesec dana, jer sam proces puštanja u rad zahteva 15 do 20 dana vršenja neophodnih analiza kao dokaz da građani mogu sa sigurnošću da počnu da koriste vodu s akumulacije Vrutci”, rekao je Petković.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici JKP “Vodovod” Užice, izvođača radova, preduzeća “Jedinstvo” iz Sevojna, i projektanta, Instituta “Jaroslav Černi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: