Završe kurs od pola godine i leče pacijente, to je opasno VIDEO

Veliki broj medicinskih radnika odlazi u inostranstvo zbog bolje plate, a mnogi građani iz drugih branši su zbog toga odlučili da se prekvalifikuju.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Utorak, 22.01.2019.

14:40

Završe kurs od pola godine i leče pacijente, to je opasno VIDEO
Foto: Thinkstock

Diploma četvorogodišnje škole, preko prekvalifikacije može da se dobije za godinu dana.

Medicinske sestre i tehničari u Srbiji zarađuju oko 35.000 dinara, dok u inostranstvu kao početnici imaju platu oko 1.700 evra, navodi Prva TV.

Prekvalifikacija radnog kadra u našoj državi obavlja se u skladu sa propisima.

Prema rečima Nade Trifković, direktorke Medicinske škole, interesovanje za ovu struku raste iz godinu u godinu.

"Mi se iznenađujemo da nam se javljaju ljudi sa 40-45 godina za prekvalifikaciju. Ona traje najmanje godinu, nekada godinu i po, dve godine. Ovo je ozbiljan posao, ne možete za šest meseci da postanete neko ko će raditi sa pacijentima", objašnjava Trifkovićeva.

Radica Ilić i Sanja Smiljanić, predsednice Sindikata medicinskih sestara i tehničara, ukazuju da je brza prekvalifikacija velika opasnost za pacijente, jer prema njihovim rečima, ovaj posao zahteva obimno školovanje i ono ne može da se završi u tako kratkom roku.

"Koga bi pre pacijent poželeo da ga leči, nekoga ko je prošao kompletno školovanje ili nekoga ko je završio jednogodišnji kurs? Ni za četiri godine ne može se naučiti sve i obučiti se u potpunosti za rad, da neko u našoj struci funkcioniše samostalno, a kamoli za godinu dana, uz nekoliko vežbi i nešto malo prakse. Mi smo u praksi videli koliki su to propusti i koliko znanja nedostaje takvim ljudima kad dođu da rade", navode sagovornice Prva TV.

Tržište rada pokazuje da je velika potreba za medicinskim kadrom, jer u Srbiji jedna sestra pokriva tri radna mesta.

A, da li mi školujemo kadrove da bi oni otišli u Nemačku, Austriju i Švedsku ili lečili građane u Srbiji, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: