U koštac sa sivom ekonomijom: Inspektor kao prikriveni kupac VIDEO

Prikrivena kupovina jedna je od novina koju je doneo izmenjeni Zakon o inspekcijskom nadzoru.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

10:57

U koštac sa sivom ekonomijom: Inspektor kao prikriveni kupac VIDEO
Foto: Thinkstock

To znači da su inspektori prikriveni kupci, a tek kada izvrše trgovinu u obavezi su da pokažu službenu legitimaciju i nalog u kome mora biti navedeno da su u obavezi da baš tim metodom izvrše inspekciju.

Vesna Ristić tržišni inspektor i načelnica Odeljenja za obuku i izveštavanje o tržišnoj inspekciji kaže da je Zakonom propisano da se prikrivena kupovina može obavljati samo kada su u pitanju neregistrovani subjekti ili je u pitanju neizdavanje računa.

„Neregistrovani subjekti su često za državu nevidljivi i mi teško dolazimo do njih. Najčešći podaci do kojih dolazimo su putem prijave građana. Sada kada imamo institut prikrivene kupovine možemo da vršimo te aktivnosti prema neregistrovanim subjektima planski i sistemski“, rekla je Ristić gostujući na TV Prva.

Milan Stefanović savetnik za inspekcijski nadzor u NALED-u kaže da problem sive ekonomije jeste rešiv, ali da ga nije moguće ukloniti, već da ona može samo da se smanji na neke prihvatljive granice.

„Sad trenutno kod nas ima preko 17 odsto neregistrovanih subjekata i to je najveća poteškoća sa kojom se ekonomija susreće. U nekim drugim zemljama siva ekonomija je na oko 10 odsto ili ispod 10 odsto, a kada bi se kod nas na primer za pet godina to svelo na 10 posto mogli bismo da kažemo da smo ušli u rang proseka evropskih zemalja“, rekao je Stefanović.

Vesna Ristić naglašava da ržišna inspekcija kontroliše primenu izdavanja računa po Zakonu o zaštiti potrošača i to ne samo fiskalnih računa nego i svih ostalih računa.

„Postoji Uredba koja je odredila koje su to delatnosti za koje ne postoji obaveza izdavanja fiskalnih računa, ali morate u svakom slučaju da dobijete račun. U obavezi je da svaki potrošač dobije račun“, kaže ona.

Opširnije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: