Na dobošu i "čiča": Uz pivaru ide 41 objekat, silosi, magacini...

Jagodina -- Agencija za licitiranje stečajnih upravnika, ponovo je, za 18. februar, oglasila prodaju A.D "Jagodinsku pivaru" u stečaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fabrika slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića prodaje se po procenjenoj vrednosti od 711. 000. 000 dinara a depozit je 142. 200. 000 dinara.

U oglasu se navodi i da se prodaje poslovni kompleks u Jagodini, krug fabrike i 41 objekat, zgrada prehrambene industrije i proizvodnje pića (JAPS), površine 3.167 metara, kvasara površine 1.224 metra, silosi deset celija sa četiri međućelije, površine 615 metara.

Prodaju se i ležni podrum, vrioni podrum, mašinska sala, kuvarnica, sladara, sušara, služba održavanja i trafostanica površine 4. 452 metra, MIN podrum površine 1. 846 metara, upravna zgrada površine 1. 179 metara, centralni magazin 1. 241 metar, flašionica 4. 318 metara kvadratnih.

Na prodaju su oglašeni i Poslovno skladišni objekti u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, oprema različitih pogona pivare: oprema kuvarnice, vrionog podruma, ležnog podruma, filtracije, otakanja piva i bezalkoholnih pića kao i potraživanja pivara.

Kako je navedeno u oglasu stečajni upravnik je "dužan da prihvati najvišu dostvaljenu ponudu, ukoliko je iznad 50 odsto od procenjene vrednosti". Ako je dostvljena ponuda manja od 50 odsto, stečajni upravnik je "dužan da pre prihvatanja takve ponude dobije saglasnost Odbora poverilaca".

Rok za otkup prodajne dokumentacije, koja je 250. 000 dinara, kao i uplata depozita je do 11. februara.

Jagodinska pivara", jedna od najstarijih privrednih firmi Srbije, osnovana 1852. na licitaciji je bila 4.decembra prošle godine, po istoj procenjenoj ceni, istom iznosu depozita i uslovima prodaje ali nije bilo kupaca, "niko nije uplatio depozit", rečeno je Tanjugu u Centru za stečaj u Beogradu.

Privredni sud u Kragujevcu je 24. marta 2016. godine doneo odluku o uvođenja stečaja u Jagodinsku pivaru, rešenje o stečaju je doneseno iz "razloga trajne nesposobnosti plaćanja, što znači da je račun stečajnog dužnika u dužoj vremenskoj blokadi".

Tekući račun "Jagodinske pivare, bio je u blokadi od 2. juna 2015. godine za oko 900.000.000 dinara. Zbog ranije najavljene mogućnosti uvođenja stečaja, svih preostalih 145 radnika u pivari se prijavili za dobrovoljni odlazak iz pivara uz socijalni program, koga su dobili, rekli su Tanjugu bivši sindikalci ove firme. Pivara vise od godinu i po dana ne proizvodi.

Osim zgrada na prodaji, u atraktivnom delu grada, na značaj pivare za ovaj deo Srbije i tradiciju dugu 167 godina, potseća i veliki pano, sa čuvenim čičom, belih brkova, u centru Jagodine.

strana 1 od 281 idi na stranu