"Brojao sam kubne metre, tu gasa za Srbiju nema"

Tranzit gasa preko Ukrajine jedno je od globalnih pitanja, par ekselans, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, juče se tokom posete ruske delegacije ta tema „načela“.

Vučić je, na pitanje novinara austrijske televizije ORF Kristijana Veršica, u kojoj meri se razlike projekta Turski tok II od prethodnog Južnog toka, koji je EU odbila jer navodno nije u skladu sa pravilima Unije.

"Pitanje energetike postalo je i političko pitanje. Nisam slagao juče kada sam govorio da sam kod predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva bio tri puta i molio ga za gas, brojao kubne metre koji idu za Albaniju i Italiju. Tu gasa za Srbiju nema“, rekao je on odgovarajući na novinarska pitanja.

Kako je rekao, mi plaćamo sve transportne troškove, što je dodatni faktor.

On je podsetio da Nemačka ima vrlo čvrstu poziciju po gasnom pitanju.

"Merkel ne ustupa ni za miimetar po pitanju Severnog toka II. Nemačka je završila sve što je na njenoj teritoriji, 500 metara ispod Baltika. A što mi Srbi ne bismo imali pravo na taj gas?“, rekao je Vučić.

"Ne mogu da ulazim njihov treći paket. Čini se da će rešenje ići ka tome da ostane korak preko Ukrajine. Ali da ne bude u tom iznosu. Drugi način je da ide preko Turskog toka, ali to je važna tema za budućnost. Pod tri, Srbija mora odnekud da dobije gas“, kaže Vučić.

Kako je istakao, "Za nas je važno na kraju krajeva da cena bude povoljna“.

Vučić je poručio da ne prihvata da Srbija plaća dvaput veću cenu gasa zbog "političkog i bezbednosnog reketa", sa kojim je suočena.

Što se evropskog haba tiče, kaže da čekamo da nam kažu Rumuni koliko gasa možemo dobiti i napravićemo konektor. Kada je reč o gasu iz Aleksandropulja preko Grčke do Bugarske, on objašnjava da je taj gas za nas u startu skuplji za 35 do 40 odsto, što znači da je dvostruko skuplji od aktuelnog gasa iz Rusije.

"Ko sam da odlučujem da Srbija plaća dvostruko više gas da bi neko u svetu bio politički zadovoljan? Vi u Austriji isti gas tražite kao i ja“, objasnio je Vučić.

strana 1 od 281 idi na stranu