Crnogorci za kamen i milione EUR od Rusa; "Pa kad im je bog dao" VIDEO

Glavna urednica magazina Biznis Radojka Nikolić uverena je da se ovog puta neće ponoviti Južni tok i d aće Turski tok zaista biti izgrađen u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

08:55

Crnogorci za kamen i milione EUR od Rusa;
Foto: Thinkstock

"Ja se nadam da se ovoga puta to neće dogoditi, ovde je druga situacija jer su prilikom pripreme za Turski tok poštovane odredbe 3. energetskog paketa EU, a Bugarska to sigurno nije mogla bez saglasnosti EU, a i Bugari su takvi da ne rade ništa ako nemaju podršku iz EU i EK", navela je Nikolić za Prvu TV.

Ona kaže da Putin jučće u Beogradu jeste bio dosta oprezan kada je o tome govorio, ali je prilično izvesno da se taj deo puta preko Srbije ide ka Mađarskoj a onda prema Austriji i Slovačkoj.

"Rečeno je da su sredstva obezbeđena - 1,4 milijardi evra i ono što me uverava da je cela stvar izvesna da su u Austriji i Slovačkoj prema pisanju Komersanta već sprovedeni tenderi za javne nabavke za izgradnju skladišta za punjenje gasa koji će stizati Turskim tokom", navela je Nikolić.

Ona je istakla da kao što je 20. vek bio vek borbe za naftu, 21. vek je vek borbe za gas je rje reč o jednom od najčistijih energenata, ima široku upotrebnu vredost a mogu da se grade i elektrane.

"Sve najmoćnije privrede sveta kao jedan od dokaza njihovog rasta je korišćenje gasa, evo primer Nemačke, pa i Turska, po potrošnji gasa možete da vidite razvoj jedne privrede", kaže Nikolić.

Dodaje da se svetske zalihe gasa mere stotinama godina, a Rusija pokriva trećinu energetskih potreba Evrope za gasom.

Što se Srbije tiče, mi koristime gas samo u iznosu 10 odsto ukupne nergetske potrošnje jer nemamo infrastrukturu i nismo se na vreme učključili, imali smo dve decenije ozbiljan zastoj u ekonomskom razvoju i pod sankcijama i ratovima.

Nikolić kaže da je Srbija u suštini mali proizvođač a govori o velikim prijateljima i partenrima.

"Imamo sve te velike apetite i velike prijatelje a mi smo jedna toliko mala ekonomija. Stalno ističemo da imamo veliku saradnju sa Kinom koja ima 1,3 milijarde stanovinika, da nam je prijatelj Rusija sa preko 150 miliona ljudi, pa ako dođu Turci i sa njima imamo ugovor o bescarisnkoj trgovini, oni imaju 75 miliona stanovnika, a ako dođu i ovi iz Indije i sa njima ćemo", kaže Nikolić.

"Pogledajte naš izvoz je 15 milijardi evra, Slovenija sa dva miliona stanovnika ima 24 milijarde, Slovačka sa 5,5 miliona ljudi 60 milijardi evra", navodi ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: