Lista: Šta je sve potpisano danas između Rusije i Srbije

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, koju predvode predsednici Srbije Aleksandar Vučić i ruski Vladimir Putin, svečano je razmenjeno više od 20 sporazuma.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.01.2019.

16:42

Lista: Šta je sve potpisano danas između Rusije i Srbije
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Osim potpisanih sporazuma, razmenjeni su i memorandumi, ugovori i protokoli o budućoj saradnji dve zemlje.

Među najznačajnijim sporazumima je onaj koji se tiče korišćenja atomske energije u mirnodopske svrhe koji su parafirali generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Na spisku važnih dokumenata koji su se našli na stolu su i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o razvoju inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument overen potpisima je i onaj koji se odnosi na rusko-srpsku saradnju u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, na koji je svoj potpis stavio generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

Ugovor vredan 230 miliona evra potpisali su danas generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov i generalni dirketor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović.

Ugovor se tiče projektovanja i izvođenja radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije i izgradnji jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Železnice Srbije i RŽD Internešenel.

Ministri rada Rusije i Srbije, Maksim Topilin i Zoran Ðorđević, potpisali su administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmeni ratifikacionih povelja, o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Povećanje kapaciteta hidroelektrane "Ðerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije, takođe su pečatirani.

Kada je reč o lokalizaciji industrijskih proizvoda u Srbiji uz učešće ruskih kompanija, memorandum o razumevanju su potpisali dva ministra, ministar privrede Goran Knežević i ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Takođe, važni sporazumi su potpisani sa kompanijom NIS, između ostalih, memorandum o strateškoj saradnji Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP Rusije.

Na listi dokumenata su i memorandum o strateškoj saradnji između Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS.

U sferi bilaterale, na spisku je Plan konsultacija između MSP Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rusije za 2019-2020. godinu, zatim, zajednička izjava o saradnji u realizaciji projekta izgradnje regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije, Protokol razmene instrumenata o potvrđivanju Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Srbije o socijalnoj sigurnosti...

U oblasti inovacija i tehnološkog razvoja između Vlade RS i Fonda "Skolkovo" potpisan je Memorandum o razumevanju, o uzajamnom razumevanju između Vlade Srbije i Autonomne nekomercijalne organizacije Agencija strateških inicijativa.

Između Gasprom eksporta i Srbijagasa potpisan je memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta PSG Banatski dvor.

Tu su i dokumenta iz oblasti gasne privrede, razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cevovodnog i tečnog prirodnog gasa, o srpsko-ruskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru elektroenergetike između Vlade RS i akcionarskog društva "Rošeti".

Takođe, poseta ruskog predsednika bila je prilika da se parafira Sporazum o saradnji između Fonda za direktne investicije Ruske Federacije i Razvojne agencije Srbije, memorandum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas "Gubkin", kao i dogovor PAO "Silovije mašini" i "EPS"-a o rekonstrukciji hidroelektrane Ðerdap-2...

Sberbank Srbija je sa kompanijom Telekom potpisala memorandum, kao i Univerzitet u Beogradu i Sanktpeterburški rudarski univerzitet.

Potpisi su se nizali i na Zajedničkoj izjavi između Vlade Rusije i Vlade Srbije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, Memorandumu o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa - Univerzitet MGIMO, zatim na memorandumu o razumevanju između Ministarstva odbrane Srbije i Kamaza, kao i na brojnim protokolima sa ruskim kompanijama koje su došle u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: