"Rusi zadivljeni znanjem naših kompanija"

Predstavnici ruske delegacije su zadivljeni znanjem naših kompanija, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

14:45

Screenshot/Prva, arhiva

On je na marginama tet -a – tet sastanka srpske i ruske delegacije rekao za RTS da je reč o kompanijama koje iz naše zemlje izvoze stotine miliona evra i da je plan da one izvoze i na rusko tržište.

"Posle ovog prvog dijaloga možemo i da očekujemo određene investicije“, rekao je on.

"Digitalna ekonomija budućnost u odnosima dve zemlje"

Popović je ranije danas otvorio Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije, i tom prilikom poručio da je, između ostalog i digitalna ekonomija budućnost odnosa dve zemlje, preneo je Tanjug.

Na skupu koji je organizovan u sklopu posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ministar je rekao da ovaj skup predstavlja i početak nečeg novog u privrednim odnosima Rusije i Srbije, odnosno da je budućnost odnosa Srbije i Rusije digitalna ekonomija, digitalizacija države, kao i dveju industrija.

On je ocenio da su kompanije iz Srbije i Rusije "veličanstvene u svom znanju" što se tiče IT, inovacija te da je važno da se u budućnosti ostvare što bolji kontakti između inovacionih, startap kompanija i naučno- istraživačkih organizacija.

Popović je rekao da se ekonomski odnosi dve zemlje iz godine u godinu sve bolje razvijaju i da se svake godine beleži rast trgovnskog obima, kako izvoza iz Srbije u Rusiju, tako i obratno.

"Ovo je nešto novo i budućnost i želimo da sarađujemo baš u ovim oblastima gde su Srbija i Rusija ravnopravne sa celim svetom i imaju dobre ideje što se tiče inovacija i digitalizacije", rekao je Popović.

Ministar je dodao i da je lepo bilo videti koliko se kompanije iz Srbije raduju novim saznanjima, kad vide dokle su njihove kolege u Rusiji stigle što se tiče inovacija i digitalizacije i da su ruski prijatelji takođe bili iznenađeni snagom i potencijalom koje IT kompanije u Srbiji imaju.

Popović je rekao da je zahvalan predsednicima Srbije i RF Alekandru Vuciću i Vladimiru Putinu što su inicirali ovakav dijalog, a onda je sa specijalnim savetnikom predsednika Rusije za digitalizaciju Dmitrij Peskovim u kratkom roku organizovan prvi digitalni dijalog.

"Koristićemo najbolja iskustva naših kolega iz Rusije i što se tiče pravljenja takozvanih venture fondova i koristićemo najbolje iskustvo iz projekta Tačka ključanja, a iskustva iz tog projekta oni će podeliti ša nama već u aprilu ove goidne", rekao je Popović.

Time se kako je objasnio, omogućava da kompanije iz Srbije rade na teritoriji Ruske federacije, ravnopravno sa svojm kolegama.

"Pozivam kompanije iz Rusije da dođu jer imamo mnogo šta da ponudimo jedni drugima i zajedno možemo da učestvujemo na trećim tržištima", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: