Potvrđeno: I o Turskom toku do Srbije, za sada bez potpisa

Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Beogradu i o produžetku gasovoda "Turski tok" do Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2019.

15:00

Potvrđeno: I o Turskom toku do Srbije, za sada bez potpisa
Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KRE

To je najavio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Razgovaraće se o tome. U tom smislu za sada ništa neće biti potpisano", rekao je on, prenosi Tas.

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u četvrtak, 17. januara u celodnevnu posetu Beogradu i tom prilikom razgovaraće sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i biće potpisan 21 sporazum i memorandum o razumevanju, a čak trećina biće iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će biti potpisano sedam sporazuma iz oblasti inovacija i digitalizacije, koji će omogućiti našim naučno-istraživačkim organizacijama, fakultetima i univerzitetima da sarađuju sa partnerskim kompanijama i institutima u Rusiji i da zajedno rade na naučno-istraživačkim projektima koji su značajni za ekonomiju obe zemlje.

"Najvažnije je da će naše inovacione kompanije koje se bave digitalizacijom industrije i stratap kompanije moći da sarađuju, da rade i učestvuju na konkursima i u Rusiji i u Srbiji i zajednički da nastupaju i na trećim tržištima po celom svetu", istakao je ministar.

Među važnijim sporazumima iz te oblasti su i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, koji će potpisati ministar Popović i generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov.

Planirano je i da Popović potpiše Memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija i Memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije.

Potpis će, sa generalnim direktorom "Roskosmosa" Dmitrijem Rogozinom, Popović staviti na Memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Pored ovih, biće potpisani i sporazumi u oblasti železnice, u vrednosti od 230 miliona evra.

Potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović precizirala je da je reč o ugovorima za elektrotehničke radove na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, zatim za Dispečerski centar u vrednosti oko 100 miliona evra i ostatak za projetkno tehničku dokumentaciju za obnovu dela barske pruge od Valjeva do Užica.

Ona je najavila i da će se kasnije dogovarati sa Rusima za nastavak projektne dokumentacije za barsku prugu od Užica do Crne Gore i oko načina finansiranja za samu obnovu od Valjeva do Užica.

Dodala je da će tokom posete ruskog predsednika biti potpisan i Memorandum za održavanju pruga koje su radile ruske železnice u Srbiji, te da bi tokom godine trebalo da se potpiše i ugovor o održavanju pruga.

U Palati Srbija sutra će biti potpisan i Memorandumi o strateškoj saradnji u oblasti obrazovanja.

Tako će Univerzitet u Beogradu i Sanktpeterburški rudarski univerzitet potpisati Memorandum o saradnji, koji se odnosi na razmenu istraživača, nastavnog i administrativnog osoblja, studenata svih nivoa studija, zajedničke istraživačke projekte i programe stručnog usavršavanja, naveli su za Tanjug u Ministarstvu prosvete.

Memorandum o saradnji potpisaće i Univerzitet u Novom Sadu sa Gubkin univerzitetom, o obuci visokokvalifikovanih stručnjaka u oblasti nafte i gasa, organizaciji seminara, predavanja, radionica, razmeni studenata, praksi u laboratorijama, stažiranju za studente i zaposlene, zajedničkim istraživanjima za postdiplomce, naučnike i istraživače, primenu zajedničkog master i ostalih postdiplomskih programa ili projekata…

Takođe, kompanija NIS a.d. će sa Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom uspostaviti stratešku saradnju i razvoj međunarodnih veza u oblasti obrazovanja i naučne delatnosti, razvoja naučnih istraživanja i razmena iskustava, obezbedjivanju uslova za stvaranje partnerskih odnosa izmedju Rudarskog univerziteta i univerziteta u Srbiji, kao i u pružanje pomoći u vezi sa uključivanjem Rudarskog univerziteta među učesnike obrazovnih i naučnih projekata koje NIS realizuje zajedno sa univerzitetima i gimnazijama u Srbiji kroz projekat "Energija znanja".

NIS će i sa Gubkin univerzitetom uspostaviti stratešku saradnju i razvoj međunarodnih veza u oblasti obrazovanja i naučne delatnosti, razvoja naučnih istraživanja i razmena iskustava, razmene studenata, profesora, stručnjaka i naučnika tog i Univerziteta u Novom Sadu, kao i na sprovodjenju zajedničkog naučnog i tehničkog istraživanja...

Takođe, NIS će ubuduće sarađivati sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Dan kasnije, 18. januara, ministar prosvete Mladen Šarčević, sa saradnicima i rektorima univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, razgovaraće sa predstavnicima ruskih univerziteta i kompanije NIS o unapređenju saradnje i zajedničkim projektima.

Takođe, tokom radne posete Putina biće potpisan i plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za 2019/2020. godinu, koji će parafirati ministri Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

Istovremeno biće potpisan i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane Đerdap 2, između kompanija Silovije mašini i Elektroprivrede Srbije, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisaće memorandum o međusobnom razumevanju između dva ministarstva u vezi sa lokalizacijom industrijskih proizvoda na teritoriji Srbije uz učešće ruskih kompanija.

Ministri rada dve zemlje Maksim Topilin i Zoran Đorđević potpisaće administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: