U narednih pet meseci u Srbiji se gasi 22.400 preduzeća

Oko 22.400 preduzeća u narednih pet meseci prestaće da postoje, odnosno biće prinudno likvidirano.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 12.01.2019.

08:13

U narednih pet meseci u Srbiji se gasi 22.400 preduzeća
Foto: Thinkstock

Razlog za gašenje firmi, kako navodi Politika, je to što Agenciji za privredne registre (APR) nisu dostavili finansijske izveštaje za prethodne tri godine.

Zakon o privrednim društvima predviđa da je to dovoljan razlog za njihovu likvidaciju, međutim postupci prinudne likvidacije do sada nisu pokretani.

U APR-u kažu, prenosi list, da prema podacima o broju obveznika podnošenja finansijskih izveštaja, oko 30.000 pravnih lica nije podnelo finanijske izveštaje za dve uzastopne godine, što je bila njihova zakonska obaveza koja proizilazi iz Zakona o računovodstvu.

U skladu s novim zakonom o privrednim društvima, APR je poslednjeg dana prošle godine obavestio oko 22.400 privrednih društava da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju, a ti razlozi se odnose na nedostavljanje finansijskih izveštaja do kraja 2017 godine, za prethodne dve uzastopne godine - 2015. i 2016, navodi Politika.

Po istekuj roka od 90 dana, od dana objave obaveštenja, registrator u Registru privrednih subjekata će, po službenoj dužnosti, doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije, kojim će društvo biti prevedeno u status "u prinudnoj likvidaciji", uz istovremeno objavljivanje oglasa o prinudnoj likvidaciji, koji će biti na internet stranici APR u neprekidnom trajanju od 60 dana.

Tek po isteku tog roka, APR će pokrenuti postupak likvidacije privrednih društava po službenoj dužnosti.

U APR upozoravaju da su oni dužni da, po Zakonu o računovodstvu, podnose prijave za privredni prestup zbog nepodnošenja finasijskih izveštaja u rokovima propisanim tim zakonom, a to su 28 februar, 30. jun i 31. jul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: