Stop za mini-hidrocentalu: Još jedna inspekcija zapečatila gradilište

Pirot -- Nakon što je opštinska Građevinska inspekcija stopirala radove na izgradnji mini-hidroelektrane u selu Rakita, isto je učinila i Republička inspekcija

Izvor: Južne vesti
Podeli

Pročitajte još:

- Rakita: Inspekcija zaustavila radove na mini HE - brojni propusti

Inspektori za zaštitu životne sredine podneli su prijavu protiv investitora, a i u ovom slučaju investitor najavljuje žalbu. Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode.

Kako navode Južne vesti, postavljeni cevovod je u suprotnosti sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode koje je investitor dobio 12. septembra prošle godine.

Kako se navodi u dokumentu Zavoda, nije dozvoljeno ukopavanje i uklanjanje vegetacije u okviru prirodnih korita za veliku vodu, kao i njihovo postavljanje iznad Rakitske reke i njenih pritoka.

Kako je investitor postupio suprotno, inspektori su doneli rešenje o zabrani izvođenja radova, a postavljene cevi će morati da izvadi. Istovremeno protiv investitora će biti podneta i odgovarajuća prijava.

Investitor Goran Belić kaže da će se žaliti i na ovo rešenje, jer smatraju da je ono nezakonito, navode Južne vesti.

"Mislimo da smo u potpunosti ispoštovali sve uslove koji su nam dati. Tamo piše da se ne sme cevovod stavljati u korito velikih voda, ali se ne kaže koje su to vode, da li su to jednogodišnje, dvogodišnje ili petogodišnje vode. Verovatno smo u stogodišnjim ili hiljadugodišnjim" kaže Belić

Po njemu zabrana je paušalna, jer se ne zna po kojim kriterijumima je doneta.

Međutim, iako se u uslovima Zavoda za zaštitu prirode ograničavaju samo na “velike vode”, u vodnim uslovima koje je izdao Vodoprivredni centar "Morava" pod tačkom 11. stoji da “trasa cevovoda se ne može projektovati i graditi duž toka reke u rečnom koritu za veliku vodu, koje je određeno urezom stogodišnjih voda”.

Podsetimo, Građevinska inspekcija takođe je stopirala radove na postavljanju cevovoda jer je pronašla niz nedostataka prilikom izgradnje.

Početkom nedelje kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu, a policija još nije utvrdila uzrok požara.

strana 1 od 281 idi na stranu