Za puteve na poklon dobili 44,4 miliona EUR

Investicioni okvir za Zapadni Balkan dodelio je Srbiji ukupno 44,4 miliona evra bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u saobraćaju.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 11.01.2019.

13:31

Za puteve na poklon dobili 44,4 miliona EUR
Foto: Thinkstock

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture se navodi da najveći deo novca (WBIF) se odnosi na investicioni grant za izgradnju prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, za koju je izdvojeno 40,6 miliona evra.

Ukupna vrednost izgradnje deonice Niš-Pločnik, duge 33 kilometra, iznosi 212 miliona evra, a pored granta WBIF, novac za ovaj projekat biće obezbeđen iz zajma Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pored granta za projekat izgradnje auto-puta Niš-Pločnik, iz WBIF je izdvojeno i 3,8 miliona evra za izradu tehničke dokumentacije za projekte u vodnom i železničkom saobraćaju, uključujući rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb na teritoriji Srbije.

Za deonice pruge Beograd-Šid-državna granica, Stara Pazova-Golubinci-Šid i Inđija-Golubinci, ukupno tri miliona evra namenjeno je za izradu studije izvodljivosti, idejnog projekta i strateške procene uticaja na životnu sredinu. Pored toga, 800.000 evra biće uloženo u izradu prethodne studije izvodljivosti i idejno rešenje za izgradnju luke Beograd, na evropskom koridoru Rajna-Dunav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: