Ko nas obučava za vožnju i šta ćemo kad i oni odu VIDEO

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

Srbija bi uskoro mogla da ostane i bez velikog broja instruktora u auto-školama. Iako obuka za vozačku dozvolu nije nimalo jeftina, male plate i novi propisi prisiliće mnoge instruktore da napuste ovaj posao i koru hleba potraže u inostranstvu.

Da li će se na sticanje vozačke dozvole u Srbiji čekati i duže od sadašnjih nekoliko meseci i ko će da obučava buduće vozače?

„Cena varira, negde oko 300 dinara po času. Ali mnogo toga utiče na cenu. Poligon, da li imaju svog predavača...“, kaže stručnjak za saobraćaj Slobodan Milošević, iz PKS.

Kako je rekao, da bi danas neko mogao da bude instruktor vožnje mora da završi saobraćajnu školu, mora da dogradi peti stepen, da da diplomski, javlja se Agenciji za bezbednost saobraćaja, koja mu izdaje licencu.

„Činjenica jeste da je broj kadrova dosta pao. Postoji problem u nedostatku instruktora u celoj Srbiji. Dosta njih je otišlo u inostranstvo“, kaže on.

Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta kaže da je ovo pitanje izuzetno važno pitanje i da bi trebalo država da se uključi.

„Jer ti vozači koje pustimo na ulicu mogu nekog da oštete i zdravstveno i materijalno ako ih dobro ne pripremimo. Očekujem od države da se postavi u tom smislu. Da instruktorima ne naplaćuje PDV, da im da određene benefite. Njima je mala plata a velika odgvornost. Izuzetno teško zanimanje“, kaže on.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 281 idi na stranu