"Proizvodnja električne energije se odvija normalno"

Proizvodnja električne energije se i tokom ledenih dana odvija normalno i snadbevanje električnom energijom je stabilno, kaže ministar Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.01.2019.

09:27

(Foto: Thinkstock)

Antić je rekao da tokom hladnih dana Radna grupa za sigurno snabdevanje energijom i energentima pri Ministarstvu energetike danonoćno prati rad Toplana i EPS-ovih kapaciteta za proizvodnju struje i uglja.

"Za sada svi rade stabilno, a u kordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije sitni kvarovi se brzo otklanjaju", kaže Antić za RTS.

Dodaje da, uzimajući u obzir da elektroprivreda radi u dramatičnim uslovovima i da je rudarski basen "Kolubara" takođe pogođen vremenskim nepogadama, svi sa velikom posvećenošću obavljaju svoje poslove i ostvaruju ciljeve.

"Uglavnom sve toplane u Srbiji rade u režimu 24 sata dnevno, tako i ''Beogradske elektrane'' rade u režimu 24 sata i isporučuju električnu energiju. Stanovi su topli", rekao je Antić.

Navodi i da je distribucija električne energije u potpunosti u skladu sa očekivanjima.

"Pojedininačni su slučajevi da neki zaseok u brdskoplaninskim krajevima nema napajanje električnom energijom, a to u procentima iznosi 0,18, uzimajući u obzir da je evropski prihvatljiv tehnički okvir jedan procenat, onda ćete videti da smo dobro obavili posao", istakao je Antić.

Dodaje i da je, ukoliko se ledeni dani nastave, obezbeđeno snabdevanje svim ključnim energentima.

"Povlačimo i potrebne količine gasa. Još uvek smo značajno ispod onog dnevnog minimuma koji bismo mogli da isporučimo što iz pravca Mađarske, što iz podzemnog skladišta ''Banatski dvor'' koji štedimo", napomenuo je Antić.

Govoreći o preuzimanju RTB "Bor", Antić je podsetio da je kineska kompanija 18. decembra preuzela rudarski basen, da je platila 350 miliona dolara i isplatila sva dugovanja u vrednosti od 200 miliona dolara.

"Očekujem neke projekcije za proizvodnju u 2019. godini, njihove najave su bile optimistične i ja verujem da će oni to u potpunosti ostvariti", rekao je Antić.

Govoreći o mini-hidroelektranama, Antić je rekao da se energetske dozvole za njihovu izgradnju daju onim projektima koji imaju sve neophodne saglasnosti i da je ministarstvo u obavezi da im u skladu sa zakonom da energetsku dozvolu koja je, kako kaže, samo jedan korak da bi neko stekao pravo da gradi.

"Postoje pojedinačni slučajevi koje treba analizirati, ako postoje loši uticaj na prirodnu sredinu, onda ih ne treba graditi, ali isto tako ih ne treba ni generalizovati zato što se takvi procesi događaju i u razvijenijim zemljama u Evropi. Njima se treba baviti konsekvento, lokalne samoprave su prvi i poslednji korak, oni donose građevinske dozvole, mi smo tu samo jedan stepenik između i radimo u skladu sa zakonom", zaključuje Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: