Konačno: Posle nekoliko decenija izgradnje, završava se Koridor 10

Na južnom i istočnom kraku Koridora 10 u Srbiji završava se izgradnja poslednjih oko 8,5 kilometara auto-puta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2019.

12:21

Konačno: Posle nekoliko decenija izgradnje, završava se Koridor 10
Foto: Thinkstock

Prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, radovi na Koridoru 10 biće konačno završeni na proleće. Ona kaže da je 24,5 kilometara pod asfaltom i da je ostalo da se završi još samo nešto više od jednog kilometra, jer se i dalje radi na obezbeđivanju kosina 2 i 5, kao i na opremanju tunela.

"Samo je pitanje trenutka kada će izvođački biti gotovi potporni zidovi i galerija, što nije pitanje nerada ili nekog problema već prosto vremena potrebnog za sanaciju. Nadamo se, kako je rekao direktor Koridora Srbije, da možemo da pričamo o završetku u februaru ili martu, ali bih to, upak, ostavila otvoreno", navela je ministarka za Tanjug.

Mihajlovićeva je naglasila da će tek kada Koridori Srbije budu rekli da je sve gotovo i bezbedno vlada dati upotrebnu dozvolu i pustiti saobaćaj kroz Grdeličku klisuru.

Na pitanje koliko je još kilometara ostalo na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada, kaže da se tu gradi poslednjih sedam kilometara auto-puta.

"Kada pogledate ceo Koridor 10, ukupno imamo oko 8,5 km na kojima se radi, od čega je na južnom kraku kroz Grdelicu oko kilometar i ostatak na istočnom kraku."

Ministarka kaže da je na istočnom kraku angažovan izvođač iz Grčke i da se i tu, takođe, najviše radi na obezbeđivanju pojedinih kosina nad auto-putem.

"Srbija je u 2018. uradila tačno 102 kilometra auto-puta, a od 2014. do 2018. smo asfaltirali gotovo 300 kilometara", rekla je Mihajlovićeva.

Na pitanje koji će biti najvažniji poduhvat ili projekat za ministarstvo u 2019. godini, Mihajlovićeva navodi pokretanje novog investicionionog ciklusa za razvoj infrastrukture vredan pet milijardi evra koji će obuhvatiti projekte u saobraćajnoj infrastrukturi: drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju.

Ističe da će, u okviru tog ciklusa, početi izgradnja nove deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, čija je vednost 450 miliona evra i da je već potpuno spremna dokumentacija i izvršena eksproprijacija zemljišta.

"Važno je što počinjemo i izgradnju još jednog koridora, a to je Moravski koridor (od Pojata do Preljine), koji treba da poveže koridore 10 i 11. Treći projekat je početak radova na delu brze pruge Beograd - Budimpešta između Novog Sada i Subotice", rekla je ona i dodala da su to ključni projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: