Lideri društvene odgovornosti

Nije potrebno biti bogat da biste pomagali. Važno je da uvek prepoznajete kada je nekome neophodna pomoć, kaže Stanko Popović, osnivač i vlasnik Eliksir Grupe.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

15:43

Lideri društvene odgovornosti
Foto: Eliksir

"Nije potrebno biti bogat da biste pomagali. Jako je važno da uvek prepoznajete kada je nekome neophodna pomoć. I uvek postoji neki način da se pomogne. Svakako, ako želite da pomognete u većem obimu, neophodno je da na pošten i fer način vodite i razvijate biznis, da stvarate prihode poštujući sva elementarna pravila konkuretnosti, i da ocenjujete vaš uspeh i prema tome koliko ste pomogli zajednici, ne samo kroz to što ste zaposlili određen broj ljudi koji redovno primaju plate, imaju zaštitu na radu, humani odnos… i po tome koliko tu svoju humanitarnu intervenciju možete da multiplikujete, da pomognete nekome ne samo da preživi, već i da nauči kako da se sâm brine o sebi. Pomažem na svaki način na koji je to moguće, a vrlo često tražim i savete kako u tome da budem još uspešniji“.

Eliksir Grupa je lider u oblasti agrobiznisa. U pet kompanija članica (Elixir Prahovo, Elixir Zorka u Šapcu, Elixir Agrar, Elixir Feed i Elixir Food), sa oko 1500 zaposlenih, proizvode se mineralna đubriva, koja se prodaju u 32 zemlje sveta, Elixir Food je najveći otkupljivač, prerađivač i distributer voća i povrća koje se distribuira u preko 50 zemalja sveta. Elixir Feed zauzima 45 odsto tržišta Srbije kada je reč o stočnoj hrani.

Eliksir grupa je dominantan izvoznik, sa preko 70 izvoza svojih proizvoda, a sa veoma malim uvozom repromaterijala.

Porodičnu firmu je formirao i svakako je vodeći vizionar razvoja Stanko Popović, ali na vodećim mestima, pored drugih profesionalaca, nalaze se i dve sestre: Zorica, kao generalni direktor grupe, i Slavica Popović, direktorka prodaje, kao i drugi članovi porodice. Kada se ovom timu doda i majka Ružica, koja vodi fondaciju Humanitarno srce Šapca, dobijamo najuži tim koji je zadužen za uspeh kompanije, harmonične odnose u porodici, iste takve u kompaniji, preko poštovanja radničkih prava, pomoći zaposlenima u svakoj situaciji koja zahteva solidarnost, pomoći od 1000 evra za svako dete koje se rodi u kompaniji, fondu za lečenja zaposlenih koja nisu pokrivena osiguranjima… Stanko Popović kaže da je osnovna motivacija u porodičnom vaspitanju "prvenstveno solidarnost, neophodno je pomoći svakome kome je potrebna pomoć; patriotizam, da društvo u kojem živi i radi bude bolje, humanije za život; pravednost, jer društvo treba da funkcioniše na principima pravdoljubivosti; ravnopravnost, jer svi treba da dobiju istu šansu.“

Isto kao što postoji izražena briga o zaposlenima, Eliksir grupa posvećena je i zajednici, najviše tamo gde pojedine fabrike posluju, ali i na nacionalnom nivou.

U 2017. godini, pokriveni su svi troškovi funkcionisanja Humanitarnog srca Šapca, plate za svih 11 zaposlenih, funkcionisanje kancelarije, distribuciju hrane za 170 korisnika narodne kuhinje, zatim pojedinačne aktivnosti fondacije: učešće u rekonstrukcijama kuća siromašnih, izgradnji novih, itd… Eliksir grupa je za Humano srce Šapca donirala oko 9 miliona dinara u 2017. godini.

Ova fondacija radi u partnerstvu sa lokalnom samoupravom Šapca i sa brojnim drugim donatorima, čime se ova bazična donacija Eliksira umnožava i čini fondaciju veoma efikasnom i mobilnom.

Eliksir grupa je ustupila i adaptirala svoj prostor za pokretanje Grafičkog centra NOVA za izradu suvenira, u kojem su zaposlene osobe sa invaliditetom.

Kada se pogleda struktura donacija kompanija Eliksir grupe, možemo videti da je fokus na kulturnim manifestacijama kao što su Mokranjčevi dani, koja je i nacionalna i lokalno veoma važna manifestacija u Negotinu, podrška bibliotekama u Šapcu i Negotinu, školama u ovim gradovima, domovima kulture, muzejima, kulturno umetničkim društvima… Obrazovanje je, takođe, važno, i pomoć školama odvija se kroz nacionalne projekte, kao i kroz lokalne inicijative i potrebe, pomoć mladima…

Sportska društva se pomažu, i to uglavnom amaterski sportski klubovi. Zdravstvene ustanove u gradovima, ali i manji domovi zdravlja, podržani su stalnim donacijama. Vrlo velike donacije idu i unapređenju infrastrukture lokalnih zajednica: od asfaltiranja puteva, do uvođenja ili rekonstrukcije i unapređenja vodovodne mreže. Osobe sa posebnim potrebama i organizacije koje se bave ovom temom su još jedan od fokusa Eliksira. Upravo se gradi Dnevni centar za osobe sa autizmom u okviru Humanog srca Šapca, projekat koji u najvećoj meri pomaže Elixir.

Kada je reč o oblicima donacija, Stanko Popović kaže da se najveći broj donacija realizuje kroz finansijska sredstva, kada se dobiju potrebe i projekti, ali veoma često, podrška se pruža i kroz resurse kojima kompanija raspolaže, usluge transporta, proizvodi kao što je veštačko đubrivo (godinama Eliksir donira narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji svo neophodno đubrivo za proizvodnju hrane, seme i druge sopstvene proizvode, pored hrane, brašna i slično, i na ovaj način izgradila se samoodrživost narodne kuhinje sa više od 50 odsto sopstvenih potreba, praktično je moguće govoriti o vrlo uspešnom socijalnom preduzeću). Pored toga, Stanko Popović je i individualni filantrop, donira od sopstvenih prihoda, ličnog kapitala.

Kada se saberu sve donacije u 2017. godini, može se govoriti o sredstvima koja su veća od 35 miliona dinara za široku lepezu ciljeva.

Na pitanje da li je nezadovoljan nedostatkom stimulativnih regula za dobročinstvo, kaže: "Ne radimo ovo zbog priznanja za učinjeno dobro. Najveća nagrada je samo davanje. Čak ne računam na neke povlastice, poreske i druge, jer davanje mora da bude bezuslovno, autentično… zbog samog čina davanja, zbog čovekoljubivosti koja je u osnovi naših bića“.

Kada je reč o strukturi davanja, vodi se računa o nacionalnim akcijama, ali je važno da postoji potpuno poverenje u organizacije koje vode te akcije, kao i da se dobije rezultat, kao što je smanjenje smrtnosti beba u Bici za bebe, ili uvođenje IT obrazovanja u škole, prevencija za rak dojke, itd… Veoma je važan sistemski pristup rešavanja problema lokalnih zajednica u kojima rade. Kao i direktna pomoć mnogima, od pomoći za lečenje u Italiji male Albanke iz okoline Manastira Dečani na apel oca Save, do rešavanja brojnih individualnih molbi za lečenje ili rešavanje egzistencijalnih problema širom Srbije.

Na pitanje da li poslovni sektor u Srbiji dovoljno ulaže u filantropiju, gospodin Popović kaže da je izuzetno važno da postoji transparentnost i u ovoj oblasti. "Imam utisak da sistem evidentiranja i praćenja filantropije ne postoji i zaista nemam dovoljno podataka da bih procenjivao. Siguran sam da bi moglo više i bolje kada bi postojao neki konsenzus oko društvenih ciljeva, i primene pravila iz drugih društava koja su napravila veliki napredak zahvaljujući filantropiji i pametnom odnosu prema ovoj oblasti. Verujem da, kao što se kroz duing poslovne liste vezane za poslovnu klimu, uslove za ulaganje, treba pratiti i neke liste kada je reč o filantropiji, CSR, i težiti da se i u ovoj oblasti stvore uslovi da imamo mnogo više filantropskih aktivnosti. Zbog toga, pozdravljam činjenicu da je na nivou vlade formiran Savet za filantropiju kojim predsedava premijerka, sa željom da se sistemski pristupi kreiranju i pravila i atmosfere, da se zaista pokaže koliko smo solidarni i humani.“

"Kada je o ekologiji reč, nastojali smo da u svakoj oblasti uradimo mnogo više nego što je to propisima od nas traženo. Šabačka Elixir Zorka pravljena je na temeljima stare fabrike i primenjeni su svi evropski standardi, za šta je u maju ove godine dobijena integrisana IPPC dozvola. U toku je izgradnja iste takve fabrike u Prahovu, po istoj tehnologiji bez otpada i otpadnih voda.

Eliksir je bez ikakve obaveze rešio problem koji je na evropskom nivou tretiran kao dve crne tačke, istorijske naslage piritne izgoretine u Šapcu i Prahovu. U višegodišnjem čišćenju, ove lokacije su potpuno ispražnjene, a piritna izgoretina je transportovana u Kinu na novi nivo prerade.

Pored toga, u Prahovu je izgrađeno najmodernije odlagalište fosforgipsa koje će u potpunosti biti bezopasno za okolinu. Staro nasleđeno odlagalište se sanira po evropskim standardima. “

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: