Izgleda da je neminovno - kraj jedne ere u Evropi, šteta

Evropska centralna banka bi mogla da poveća kamatne stope sledeće godine ako inflacija poraste, izjavila je član Izvršnog odbora ECB-a Sabine Lautenšleger.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.12.2018.

12:31

Izgleda da je neminovno - kraj jedne ere u Evropi, šteta
(Foto: Thinkstock)

Ona je intervjuu za Dojčlandfunk radio rekla da se "nada i očekuje" da će doći do promene kamatnih stopa u 2019. godini, ali da to zavisi od podataka o inflaciji u prvom i drugom kvartalu.

Rast potrošačkih cena u evrozoni usporio je na 1,9 posto u novembru, što je najslabiji rast od maja, navodi "Blumberg".

Otkako je Izvršni odbor ECB-a letos objavio plan o ukidanju programa kvantitativnog labavljenja do kraja ove godine, ekonomija evrozone je počela da pokazuje znake slabljenja, dodaje njujorška agencija.

U dve od tri najveće ekonomije evrozone, Nemačkoj i Italiji, BDP je registrovao pad, a poverenje u snažan oporavak je splasnulo usled trgovinskih napetosti, neizvesnosti vezanih za Bregzit i spora između Brisela i Rima povodom italijanskog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: